Strona głównaZdrowieUwaga na sól! Zbyt duża jej ilość szkodzi

Uwaga na sól! Zbyt duża jej ilość szkodzi

Odrobina soli jest dobra dla naszego organizmu, ale zbytnia jej ilość może narazić konsumentów na niebezpieczeństwo utraty zdrowia.
Prawdą jest, że rzadko słyszymy o zdrowotnych właściwościach sodu (jeden ze składników soli kuchennej), ale to ważny minerał, który wspomaga funkcje naszego organizmu. Jest potrzebny dla utrzymania zdrowej równowagi płynów i ma zasadnicze znaczenie dla przekazywania ważnych informacji z komórki do komórki.

Jednak większość ekspertów zgadza się, że w naszej diecie jest zbyt dużo wspomnianego pierwiastka. To zaś zagraża zdrowiu - szczególnie w połączeniu z innymi czynnikami ryzyka, jak choroby przewlekłe, wiek, płeć, palenie papierosów, nadwaga. Sól przyczynia się do wysokiego ciśnienia krwi, a ono z kolei zwiększa ryzyko innych poważnych chorób, takich jak choroby układu krążenia, zawały serca, udary mózgu i choroby nerek.

Przeciętnie potrzebujemy 1500 mg sodu dziennie. Eksperci ostrzegają, że zdrowe osoby dorosłe nie powinny spożywać więcej niż 2300 mg tej substancji dziennie, co stanowi 6 g soli, tj. jedną łyżeczkę. Ludzie, którzy cierpią z powodu wspomnianych chorób lub są w grupie podwyższonego ryzyka, powinni ograniczyć ilość spożywanej soli i skonsultować dietę z lekarzem.

Jak zatem ograniczyć ilość spożywanej soli? Przede wszystkim warto czytać etykietki kupowanej żywności. Poza tym, że sól ma wpływ na smak, powoduje, że dane produkty dłużej zachowują odpowiednią fakturę i kolor. Według Heart and Stroke Foundation około 75 - 80% zjadanej przez nas soli pochodzi z przetworzonego jedzenia i potraw podawanych w restauracji.

Niektórzy z „winowajców" są powszechnie znani, np. krakersy i chipsy. Inni nie - np. zupy, przetwory mięsne, konserwy i przyprawy. Ponadto warto uświadomić sobie, że sód, znajduje się w wielu podstawowych produktach spożywczych, jak chleb, ser i masło. Oprócz tego eksperci rekomendują, by zrewidować własne przepisy kulinarne i zmniejszyć ilość soli wykorzystywanej do przygotowania obiadów i kolacji.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • EWST.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy