Jesień i zima to nie tylko długie wieczory i chłodne dni, to również czas kiedy na straganach nie ma już tylu kolorowych, świeżych warzyw i owoców. Nasz organizm jednak wciąż potrzebuje witamin. Szczególnie nasze oczy, które jesienią i zimą są narażone na mróz, wiatr, odbijające się od śniegu ostre słońce, potrzebują właściwej diety.
Zielone warzywa pobudzają system odpornościowy organizmu, przez co pomagają w walce z infekcjami. W tym okresie roku, kiedy przeziębienie można złapać niemal wszędzie, nowe odkrycia mogą zaoszczędzić konieczności inwestowania w medykamenty: takie warzywa, takie jak brokuły i brukselka są niezbędne do skutecznego działania układu odpornościowego.
Niewłaściwa dieta zawierająca zbyt mało witamin, cynku oraz luteiny i zeaksantyny może być przyczyną zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem i w następstwie doprowadzić do całkowitej utraty wzroku.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożywanie błonnika na poziomie 20-40 gramów. Gwarantuje to prawidłową pracę jelit, przewodu pokarmowego oraz wspomaga odchudzanie. Tymczasem Polacy borykają się z zaparciami i zbędnymi kilogramami, spożywając nawet 4 razy mniej błonnika.