Żółte barwniki w warzywach takich jak kukurydza czy dynia mogą chronić kobiety przed utratą wzroku w wyniku związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żczyli AMD (Age-related Macular Degeneration) - wynika z badań przeprowadzonych w University of Wisconsin.
"Jedz jabłko rano dla zdrowia i jedno wieczorem dla urody" - mówi stare przysłowie. Jeśli się do niego stosujemy i oprócz jabłka codziennie zjadamy banana i garść winogron - mamy ogromną szansę na uniknięcia groźnej choroby oczu - związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki czyli AMD (Age-related Macular Degeneration).
AMD(age-related macular degeneration - zwyrodnienie plamki związane z wiekiem) to postępująca choroba oczu, która oddziaływuje na plamkę czyli obszar w oku odpoweidzialny za centralne widzenie. Jak dowodzą badania, wystarczy codzienna porcja odpowiednich witamin i minerałów by obniżyć ryzyko wystąpienia choroby.
AMD (Age-related Macular Degeneration) - zwyrodnienie plamki związane z wiekiem jest chorobą mogącą doprowadzić do utraty wzroku. Schorzenie to dotyka prawdopodobnie co dwudziestego Polaka, co może spowodować zniszczenie wzroku u niemal 1,9 miliona Polaków.