Niektóre produkty pomagają chronić oczy przed rozmaitymi chorobami. I nie chodzi tylko o marchew oraz zawarty w niej beta-karoten, lista artykułów polecanych w profilaktyce zdrowia oczu przez uczonych z Harvard Medical School w Bostonie jest znacznie dłuższa.
Większość ludzi stara się zadbać o ochronę skóry przed promieniowaniem słonecznym, ale jednocześnie zapominamy o zabezpieczeniu oczu. Jak wskazują eksperci, ludzie często są nieświadomi narażenia wzorku na uszkodzenia w wyniku ekspozycji na promieniowanie UV.
Plamka żółta stanowi mały punkt zlokalizowany na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie czopków, czyli światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów przy odpowiednim oświetleniu. Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (ang. Age-related Macular Degeneration, w skrócie AMD) diagnozuje się, gdy ta centralna część siatkówki ulega uszkodzeniu. Choroba może dotyczyć ludzi w każdym wieku, najczęściej jednak rozwija się u osób starszych. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u pacjentów po 65 roku życia. Rozróżnia się dwie postaci AMD: sucha rozwija się u 80 proc. pacjentów, zaś mokra (wysiękowa), groźniejsza forma, występuje u 20 proc. chorych. Ze statystyk wynika, że z AMD zmagają się niemal 2 miliony Polaków.
Beta-karoten i likopen neutralizują wolne rodniki i ograniczają uszkodzenia DNA, co zmniejsza ryzyko czerniaka.
Ślepota w rozwiniętym świecie jest najczęściej spowodowana zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem (AMD). Ponad 15 milionów Europejczyków cierpi na to schorzenie, a liczba ta ma się podwoić w ciągu kolejnej dekady. Niemniej wyniki najnowszych badań dowodzą, że niektóre składniki odżywcze mogą zapobiegać takiemu rozwojowi zdarzeń, kładąc kres zależności między posuwaniem się w latach a pogarszaniem się wzroku.
Palenie szkodzi - to wiedza już chyba wszyscy. Do listy problemów zdrowotnych, jakie może powodować, trzeba dopisać związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej.
Dzięki odpowiedniej diecie i/lub suplementom można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób oczu, przekonują uczeni z University of Alabama w Birmingham (UAB).
Zażywanie co najmniej jednej tabletki kwasu acetylosalicylowego w tygodniu może być związane z rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej, wynika z najnowszych badań.
Nowe badania pokazują możliwy związek między zdrowiem jamy ustnej a związanymi z wiekiem problemami ze wzrokiem.
Zioła szeroko stosowane w całej historii w Azji i od początku kultur europejskich w ostatnich latach na nowo przykuło uwagę ekspertów ds. zdrowia. Jest pomocne w walce z chorobami oczu.
Coraz krótsze dni, słońce rzadko wychodzące zza chmur, sztuczne oświetlenie. Tak wygląda codzienność, zaczynającej się właśnie jesienno-zimowej aury. Okres ten nie należy do najprzyjemniejszych. Ponadto długie godziny pracy w takich warunkach bywają wyjątkowo męczące dla oczu. O tym, co powinno się znaleźć w naszej diecie, abyśmy mogli je chronić, mówi okulista Renata Makuc.
Rodzice od dawna starają się przekonywać dzieci do jedzenia warzyw, obiecując lepszy wzrok, ale czy prawdziwe jest to wiekowe porzekadło? Odpowiedzi na to pytanie postanowił udzielić irlandzki naukowiec, który właśnie otrzymał wsparcie ze środków Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERBN).
O AMD przypominano niedwno w związku z tym, że na chorobę cierpi brytyjska aktorka Judi Dench. Jednocześnie jednak lekarze zwracają uwagę na to, że związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej nie stanowi nieuniknionej części procesu starzenia się i można wiele zrobić, aby uchronić się przed chorobą.
Jeśli chodzi o składniki polecane dla zdrowia oczu, większość ludzi wskazuje bez zastanowienia witaminę A i beta-karoten. Nie umniejszając ich wartości jednak, trzeba podkreślić, że nowe badania sugerują, iż witamina D wydaje się tu mieć najistotniejsze znaczenie
Jesień i zima to nie tylko długie wieczory i chłodne dni, to również czas kiedy na straganach nie ma już tylu kolorowych, świeżych warzyw i owoców. Nasz organizm jednak wciąż potrzebuje witamin. Szczególnie nasze oczy, które jesienią i zimą są narażone na mróz, wiatr, odbijające się od śniegu ostre słońce, potrzebują właściwej diety.