Znajdująca się w brokułach substancja może wyleczyć związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Badania na myszach wskazują, że istnieje związek pomiędzy florą bakteryjną jelit i ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej.
Dziś rusza kolejna edycja kampanii „W trosce o seniorów – zdrowie i styl życia”. Celem kampanii jest zwrócenie szczególnej uwagi społeczeństwa na schorzenia charakterystyczne dla wieku starszego oraz przedstawienie działań profilaktycznych opóźniających ich proces. Gwiazdą tej edycji kampanii jest aktorka Bożena Dykiel. Senior.pl objął patronat medialny nad tą inicjatywą.
Pogarszanie się wzroku wraz z wiekiem może mieć różne podłoża. To często genetyka, wpływ innych chorób, ale w dużej mierze także nasze codziennie wybory i profilaktyka. Czy faktycznie pogorszenie wzroku na późne lata to tendencja, której nie można zapobiec?
Trzeba stosować dietę śródziemnomorską i serwować sobie napoje z kofeiną, bo dzięki temu można obniżyć ryzyko zachorowania na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Kwasy omega-3 są bardzo niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ich niedobory skutkują różnymi dolegliwościami. Sprawdź, czy dotyczą cię niedogodności związane z brakiem omega-3.
Często dokucza ci zgaga? Od pewnego czasu gorzej widzisz? Mocno się pocisz i nie ma to nic wspólnego z upałami? A może bliscy narzekają, że chrapiesz? Wszystkie te nieprzyjemne dolegliwości mogą mieć jeden wspólny mianownik – nadmiar kilogramów. Razem z lekarzem sprawdziliśmy, jakie mniej oczywiste problemy ze zdrowiem może powodować otyłość.
Dziś, 15 października, na całym świecie obchodzony jest Dzień Białej Laski, nazywany także Dniem Niewidomych. W tym roku stowarzyszenia: Retina AMD Polska, Polski Związek Niewidomych oraz Stowarzyszenie AMD zorganizowały konferencję okulistyczną dla pacjentów pt. „Rozproszyć mrok”, na której wybitni lekarze opowiedzieli o takich schorzeniach, jak jaskra, zwyrodnienie plamki związanego z wiekiem (AMD), zaćma czy cukrzycowy obrzęk plamki oraz wskazali możliwości, aby ustrzec się przed utratą widzenia z powodu tych schorzeń.
Ludzie, którzy palą, lubi palili znaczną ilość papierosów, są bardziej narażeni na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej i szybciej następuje u nich pogłębienie choroby.
Palenie papierosów może spowodować jeszcze więcej problemów zdrowotnych niż dotychczas sądzono. Wraz z upływem lat zmienił się skład papierosów i mogą dziś być jeszcze groźniejsze dla naszego zdrowia.
Niektóre produkty pomagają chronić oczy przed rozmaitymi chorobami. I nie chodzi tylko o marchew oraz zawarty w niej beta-karoten, lista artykułów polecanych w profilaktyce zdrowia oczu przez uczonych z Harvard Medical School w Bostonie jest znacznie dłuższa.
Większość ludzi stara się zadbać o ochronę skóry przed promieniowaniem słonecznym, ale jednocześnie zapominamy o zabezpieczeniu oczu. Jak wskazują eksperci, ludzie często są nieświadomi narażenia wzorku na uszkodzenia w wyniku ekspozycji na promieniowanie UV.
Plamka żółta stanowi mały punkt zlokalizowany na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie czopków, czyli światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów przy odpowiednim oświetleniu. Zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (ang. Age-related Macular Degeneration, w skrócie AMD) diagnozuje się, gdy ta centralna część siatkówki ulega uszkodzeniu. Choroba może dotyczyć ludzi w każdym wieku, najczęściej jednak rozwija się u osób starszych. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u pacjentów po 65 roku życia. Rozróżnia się dwie postaci AMD: sucha rozwija się u 80 proc. pacjentów, zaś mokra (wysiękowa), groźniejsza forma, występuje u 20 proc. chorych. Ze statystyk wynika, że z AMD zmagają się niemal 2 miliony Polaków.
Beta-karoten i likopen neutralizują wolne rodniki i ograniczają uszkodzenia DNA, co zmniejsza ryzyko czerniaka.
Ślepota w rozwiniętym świecie jest najczęściej spowodowana zwyrodnieniem plamki związanym z wiekiem (AMD). Ponad 15 milionów Europejczyków cierpi na to schorzenie, a liczba ta ma się podwoić w ciągu kolejnej dekady. Niemniej wyniki najnowszych badań dowodzą, że niektóre składniki odżywcze mogą zapobiegać takiemu rozwojowi zdarzeń, kładąc kres zależności między posuwaniem się w latach a pogarszaniem się wzroku.