Strona głównaZdrowieŻółte warzywa dobre dla oczu

Żółte warzywa dobre dla oczu

Żółte barwniki w warzywach takich jak kukurydza czy dynia mogą chronić kobiety przed utratą wzroku w wyniku związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żczyli AMD (Age-related Macular Degeneration) - wynika z badań przeprowadzonych w University of Wisconsin.
Badanie przeprowadzone wśród kobiet przed 75 rokiem życia wykażało, że te które jadły warzywa bogate w karotenoidy takie jak luteina i zeaksantyna (szczególnie obficie występujące właśnie w warzywach żółtych), znacznie rzadziej zapadają na AMD.

Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki jest obecnie najczęściej występującą przyczyną utraty wzroku u osób starszych. Dotychczas stosowane terapie nie przynoszą zadowalających rezultatów.

Autorzy badania twierdzą, że jedzenie warzyw takich jak kukurydza, dynia, brokuły, groszek oraz zielone warzywa liściaste a także innych produktów zawierających karotenoidy (np. żółtka jaj), pozwoli ochronić się przed utratą wzroku.

Joanna Gacka / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


AMD - zwyrodnienie plamki żółtej - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, na którym znajduje się największe zagęszczenie światłoczułych receptorów siatkówki umożliwiających postrzeganie kolorów. AMD to najczęstsza przyczyna zupełnej utraty wzroku u osób starszych. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Kosciol.pl
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy