Strona głównaZdrowieZdrowie na talerzu: 5 superfoods na 2017 rok strona 4 / 5

Zdrowie na talerzu: 5 superfoods na 2017 rok

strona 4 / 5


4. Kurkuma
© pinkomelet - Fotolia.com
to przyprawa znana na całym świecie od tysiącleci, stosowano ją już w czasach starożytnych. Wraz z modą na kuchnię hinduską podbiła też polskie stoły. Wiele wskazuje na to, że będzie też hitem wśród przypraw na rok 2017. Zwłaszcza, że dzięki zawartości kurkuminoidów jest skutecznym narzędziem w walce z nowotworami, jak również wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, np. wspomagając oczyszczanie naszego organizmu z toksyn. Kurkumę stosuje się też chętnie w kosmetyce, jako że sprzyja ona likwidacji przebarwień i zmarszczek. Wracając jednak do kurkumy w kuchni, możemy przyprawiać nią zupy, sosy i sałatki. Dobrym pomysłem jest wzbogacenie kurkumą smaku mięsa, ryżu lub jajek. W tym roku będziemy też dodawać kurkumę do napojów, np. mleka – popularność zyskuje zwłaszcza tzw. „kurkuma latte”. Co ciekawe, warto łączyć ją z pieprzem lub papryką, jako że w tej formie nasz organizm przyswoi kurkumę o wiele szybciej.
Strony : 1 2 3 4 5

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kosciol.pl
  • Pola Nadziei
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy