31-01-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Superfoods (superjedzenie) to naturalna, nieprzetworzona żywność, bogata w składniki mające dobroczynny wpływ na nasz organizm, zyskująca coraz większą popularnośc. Nic nie wskazuje, że w tym roku trend ten się zmieni. "Super żywność" bowiem będzie coraz częściej obecna w naszej diecie również w tym roku. Jak, zgodnie z trendami kulinarnymi, wyglądać będzie lista superfoods na rok 2017?
Przedstawiamy 5 kulinarnych hitów na nadchodzące miesiące:
1. Fiolet w kuchniW 2016 roku w diecie królowały zielone warzywa i owoce (najczęściej w formie koktajli). Zgodnie z zaleceniami dietetyków, w nadchodzącym miesiącach w naszym jadłospisie powinien pojawić się także kolor fioletowy. Dlaczego? Produkty o tej barwie są przede wszystkim bogate w antocyjany, czyli naturalne barwniki wspomagające układ krążenia oraz działające przeciwzapalnie. Jedzenie fioletowych „darów natury” poprawia kondycję naszego mózgu, co przekłada się na lepszą pamięć i koncentrację. To również produkty o bogatej zawartości przeciwutleniaczy. Warto poznać zasadę – im ciemniejszy kolor warzywa lub owocu, tym więcej antyoksydantów. Wśród fioletowych warzyw warto polecić , jarmuż, szparagi, kapustę, cebulę bądź mniej znanego fioletowego kalafiora lub kukurydzę. Wybierajmy też owoce borówki, jeżyny, czarnej porzeczki bądź aronii, jak i ciemne winogrona.