19-04-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W jaki sposób jeść mniej tłusto? - Sprawdzaj, wybieraj i zamieniaj
Dziennie nie powinniśmy zjadać więcej niż 14-20 gramów tłuszczów nasyconych, ponieważ tłuszcze te konsumowane w nadmiarze niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dobrze jest więc wiedzieć, które produkty zawierają takie tłuszcze i ograniczać ich ilość w diecie. Jednym ze sposobów na spożywanie mniejszej ilości tłuszczów nasyconych jest zastąpienie serka żółtego czy topionego twarogiem, a śmietany jogurtem, najlepiej odtłuszczonym.
- Smarowanie „dobrym" tłuszczem
Jeśli robiąc kanapki smarujesz chleb masłem, warto zastąpić masło dobrej jakości margaryną, która zawiera „dobre" tłuszcze nienasycone, najlepiej taką, która nie zawiera tłuszczów trans. Masło zawiera duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które należą do tzw. „złych" tłuszczów. Konsumowane w nadmiarze mogą podnosić poziom cholesterolu.
Obecnie w sklepach mamy duży wybór rodzajów mleka, jeśli chodzi o zawartość w nim tłuszczu. Jeśli chcesz ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, sprawa jest prosta - wybieraj mleko o mniejszej zawartości tłuszczu np. 2% .
- Dylemat miłośników mięsa: czerwone czy białe?
Pamiętaj, aby usuwać nadmiar tłuszczu z mięsa, a najlepiej wybieraj tylko chude gatunki mięsa. Mięso drobiowe (bez skóry) zawiera więcej łatwo przyswajalnego białka i mniej tłuszczu niż czerwone. Mięso czerwone zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, czyli składników wpływających na rozwój miażdżycy. Na obiad zdecydowanie lepszy będzie więc kurczak lub indyk niż wieprzowina.
- Śmietana i zasmażka - rozstań się z parą tłustych przyjaciół!
Nie musisz rezygnować z ulubionych dań, aby odżywiać się zdrowo. Warto poznać sposoby na niewielkie zmiany w diecie, które mogą mieć pozytywny wpływ na Twoje zdrowie. Zamiast śmietany dodawanej do potraw np. zup, sosów czy mizerii, używaj jogurtu, kefiru lub mleka. Zagęszczaj zupy i sosy do potraw wodą z mąką, a zrezygnuj z zasmażki. Mniej tłusto, czyli zdrowiej!
- Tradycyjne przekąski do wymiany
Zajadasz się batonami, chipsami czy wafelkami? Może to oznaczać, że w Twojej diecie jest za dużo soli, cukru lub tłuszczów. Nadmiar tych składników ma niekorzystny wpływ na zdrowie. Dla przykładu 100 g chipsów zawiera ok. 40 g tłuszczu, a dzienna zalecana ilość spożycia tłuszczu to 60-70 g! Zamiast takich przekąsek sięgaj po owoce i warzywa, które także są smaczne, a dodatkowo zawierają cenne dla zdrowia witaminy, składniki mineralne i błonnik.
Przeczytaj także
Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »
Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »
Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »