Strona głównaZdrowieJak ograniczyć sól, cukier i tłuszcze w diecie? strona 2 / 3

Jak ograniczyć sól, cukier i tłuszcze w diecie?

strona 2 / 3


Czy można ograniczyć ilość soli (sodu) w diecie?
  • Złym nawykom powiedz stop!
© Aaron Amat - Fotolia.comCzy gdy spożywasz posiłki solniczka jest często w zasięgu Twojej ręki? Jeżeli tak, to najwyższy czas odejść od tego złego przyzwyczajenia. Pamiętaj, że potrawy mają swój naturalny smak. Zanim bezwiednie zaczniesz dosalać potrawę, najpierw sprawdź jak rzeczywiście smakuje. W ten sposób unikniesz spożywania zbyt dużej ilości soli. A solniczkę najlepiej przestaw ze stołu na najwyższą półkę w kuchni i sięgaj po nią jak najrzadziej.

Uważnie czytaj też etykiety na opakowaniach przypraw wieloskładnikowych, sól jest często dodawana do mieszanek ziołowych, więc istnieje ryzyko podwójnego posolenia potrawy!
  • Chrupki smak
Jeśli nie chcesz zrezygnować z jedzenia zwykłego pieczywa, włącz do swojego menu także pieczywo chrupkie i jedz je na zmianę. Kromka chrupkiego pieczywa z pełnego przemiału zwykle zawiera mniej soli (sodu), a dodatkowo jest bogata w cenny dla zdrowia błonnik.
  • Biały zamiast żółtego
© yamix - Fotolia.comDobrym sposobem na ograniczenie ilości soli (sodu) w diecie jest zastąpienie sera żółtego serem twarogowym. Oczywiście bez dosalania! Ser biały możesz doprawić ziołami, szczypiorkiem, koperkiem, warzywami - jest wiele sposobów na to, aby na Twoim talerzu było smacznie, kolorowo i... niesłono.
  • Czy wiesz jak naprawdę smakują warzywa?
Często z przyzwyczajenia nadmiernie solimy warzywa, w efekcie czego nie znamy ich naturalnego smaku. Tymczasem potrzeba tylko 48 godzin, aby zacząć odzwyczajać się od słonego smaku. Spróbuj zmniejszyć ilość soli dodawanej do potraw, w tym do warzyw, a szybko odkryjesz ich pyszne i zdrowe oblicze. Twórz dipy na bazie jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek lub majonezu i wzbogacaj ich smak ziołami, przyprawami i warzywami np. czosnkiem, tymiankiem lub czerwoną papryką. Poeksperymentuj - dodaj do warzyw kilka kropel cytryny, szczyptę cynamonu lub imbiru i odkryj nowe smaki!
  • Bo zupa bywa za słona
© Iakov Kalinin - Fotolia.comPrzesolona zupa to naprawdę żaden przysmak, a mimo to, wciąż solimy ją za dużo. Zmniejsz ilość soli dodawanej do zupy, nie dosalaj jej już ponownie na talerzu, w zamian dodaj do niej więcej przypraw, takich jak: pieprz, majeranek, tymianek, kolendra, bazylia w zależności od rodzaju zupy i Twoich upodobań.
  • Coś za coś
Jeśli używasz do gotowania kostek bulionowych, sosu sojowego, przypraw typu Vegeta nie dosalaj już dodatkowo potraw, gdyż to kolejna porcja soli w Twojej diecie. Pamiętaj, że zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia nie powinno się zjadać więcej niż około 1 łyżeczki soli (5-6 g) dziennie.
Strony : 1 2 3

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Nadciśnienie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy