14-03-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Orzechy i nasionaMogą być nie tylko zdrową przekąską, ale również dodatkiem do rozmaitych potraw, takich jak śniadaniowa owsianka, sałatki, a nawet zupy. Są dość kaloryczne ze względu na wysoką zawartość tłuszczu – sięgającą nawet 70%. Jest to jednak stosunkowo łatwostrawny tłuszcz, a przede wszystkim niezwykle cenny. Najbardziej wartościowe są pod tym względem – o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3. Oprócz tego w orzechach i nasionach znajdziemy magnez, żelazo, wapń oraz witaminy A i E, a ponadto witaminy z grupy B – ważne dla naszego układu nerwowego. Nie bez powodu przekąska z orzechów i suszonych owoców nazywana jest mieszanką studencką. Dobre tłuszcze i naturalne cukry to doskonałe połączenie, kiedy nasz mózg musi działać na najwyższych obrotach.