Strona głównaZdrowiePamiętaj o sercu

Pamiętaj o sercu

Serce to pompa doskonała. Tłoczy krew do całego organizmu, dostarczając tkankom składniki odżywcze i tlen. Może bić bez przerwy przez sto lat. Pod warunkiem, że będzie właściwie "karmione".
Pamiętaj o sercu [© LockStockBob - Fotolia.com] Jednym z największych wrogów serca jest nadmiar cholesterolu. Dopóki jego poziom we krwi wynosi 200 mg/dl nie ma się czym martwić. Jeśli jednak poziom cholesterolu przekracza tę normę, należy szybko zmienić tryb życia, a przede wszystkim dietę. Odpowiednie odżywianie zapewnia właściwy poziom cholesterolu, ale jeśli jemy dużo, tłusto i słodko w organizmie powstaje "zły" cholesterol, frakcji LDL. Dobry cholesterol - HDL cholesterol - zbiera i lokuje w wątrobie niebezpieczne nadwyżki tłuszczu. Tam ulegają one rozpadowi do kwasów żółciowych. Kiedy jednak nadwyżki wciąż rosną, a organizm nie radzi sobie z nadmiarem spożywanego tłuszczu, tworzą się płytki miażdżycowe, które odkładają się w ściankach naczyń krwionośnych, utrudniając przepływ krwi. Dlatego im więcej jest cholesterolu frakcji LDL, tym większa groźba choroby niedokrwiennej serca.

W przypadku wysokiego poziomu cholesterolu i jego złej frakcji, pierwszym krokiem jest zmiana diety. Warto w niej uwzględnić następujące zalecenia:

Błonnik - twój sprzymierzeniec

Produkty bogate w błonnik to przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce. Sycą, a przy tym nie tuczą. Błonnik rozpuszczalny w wodzie (obecny w kaszach, nasionach roślin strączkowych, czosnku, cebuli, szparagach, zielu babki) obniża poziom cholesterolu i wiąże tłuszcze w przewodzie pokarmowym. W naszym menu nie powinno zabraknąć produktów pełnoziarnistych: pieczywa, kasz, makaronów w otoczeniu warzyw. Dieta powinna dostarczyć około 35 g błonnika

Białka - postaw na roślinne

Produkty mięsne, które są dobrym źródłem białka zwierzęcego, niestety dostarczają również nasyconych kwasów tłuszczowych, które podwyższają poziom cholesterolu. Warto więc część mięsa zastąpić soją, która jest bogata w witaminy i błonnik. Badania pokazują również, że soja zawiera związki obniżające poziom cholesterolu LDL.

W diecie 15 % kalorii powinno pochodzić z białka, którego dobrym źródłem są produkty mięsne, mleczne oraz rośliny strączkowe.
 
Strony : 1 2 3

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Hospicja.pl
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy