Strona głównaZdrowiePamiętaj o sercu

Pamiętaj o sercu

Serce to pompa doskonała. Tłoczy krew do całego organizmu, dostarczając tkankom składniki odżywcze i tlen. Może bić bez przerwy przez sto lat. Pod warunkiem, że będzie właściwie "karmione".
Pamiętaj o sercu [© LockStockBob - Fotolia.com] Jednym z największych wrogów serca jest nadmiar cholesterolu. Dopóki jego poziom we krwi wynosi 200 mg/dl nie ma się czym martwić. Jeśli jednak poziom cholesterolu przekracza tę normę, należy szybko zmienić tryb życia, a przede wszystkim dietę. Odpowiednie odżywianie zapewnia właściwy poziom cholesterolu, ale jeśli jemy dużo, tłusto i słodko w organizmie powstaje "zły" cholesterol, frakcji LDL. Dobry cholesterol - HDL cholesterol - zbiera i lokuje w wątrobie niebezpieczne nadwyżki tłuszczu. Tam ulegają one rozpadowi do kwasów żółciowych. Kiedy jednak nadwyżki wciąż rosną, a organizm nie radzi sobie z nadmiarem spożywanego tłuszczu, tworzą się płytki miażdżycowe, które odkładają się w ściankach naczyń krwionośnych, utrudniając przepływ krwi. Dlatego im więcej jest cholesterolu frakcji LDL, tym większa groźba choroby niedokrwiennej serca.

W przypadku wysokiego poziomu cholesterolu i jego złej frakcji, pierwszym krokiem jest zmiana diety. Warto w niej uwzględnić następujące zalecenia:

Błonnik - twój sprzymierzeniec

Produkty bogate w błonnik to przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce. Sycą, a przy tym nie tuczą. Błonnik rozpuszczalny w wodzie (obecny w kaszach, nasionach roślin strączkowych, czosnku, cebuli, szparagach, zielu babki) obniża poziom cholesterolu i wiąże tłuszcze w przewodzie pokarmowym. W naszym menu nie powinno zabraknąć produktów pełnoziarnistych: pieczywa, kasz, makaronów w otoczeniu warzyw. Dieta powinna dostarczyć około 35 g błonnika

Białka - postaw na roślinne

Produkty mięsne, które są dobrym źródłem białka zwierzęcego, niestety dostarczają również nasyconych kwasów tłuszczowych, które podwyższają poziom cholesterolu. Warto więc część mięsa zastąpić soją, która jest bogata w witaminy i błonnik. Badania pokazują również, że soja zawiera związki obniżające poziom cholesterolu LDL.

W diecie 15 % kalorii powinno pochodzić z białka, którego dobrym źródłem są produkty mięsne, mleczne oraz rośliny strączkowe.
 
Strony : 1 2 3

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • eGospodarka.pl
  • Aktywni 50+
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X