05-12-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Tłuszcze - zawsze pod kontroląTłuszcze zwierzęce, bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, nie tylko podnoszą poziom LDL-cholesterolu w surowicy krwi, ale także zwiększają jej krzepliwość, co jest zjawiskiem niekorzystnym ze względu na predyspozycję do zawału serca. I podczas gdy wszyscy powinniśmy ograniczać spożycie produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce, to u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu w surowicy krwi (>200 mg/dl) staje się to już koniecznością. Osoby te powinny więc wyłączyć z diety smalec, słoninę, boczek, masło, usuwać widoczny w mięsie i wędlinie tłuszcz oraz skórę z drobiu, ograniczyć spożycie tłustych żółtych i topionych serów. Potrawy należy przyrządzać metodą gotowania, duszenia, pieczenia w folii z jak najmniejszym dodatkiem tłuszczu.
W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych, tłuszcze roślinne, zawierające głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek, olej rzepakowy) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (olej słonecznikowy, sojowy) obniżają poziom LDL- cholesterolu w surowicy krwi. Wskazane jest spożywanie dziennie 1-3 łyżeczek olejów w postaci surowej, dodanej np. do sałatek lub około 2 łyżeczek margaryny miękkiej.
Witaminy - znajdziesz je w warzywach i owocachNasz organizm nie wytwarza witamin, dlatego muszą być one dostarczone wraz z pożywieniem. Najlepszym źródłem wielu witamin są warzywa i owoce, dlatego dziennie trzeba zjeść przynajmniej 700 g warzyw i 200 g owoców. Warzywa i owoce zawierają dużo witaminy C, dzięki czemu zapobiegają odkładaniu się złego cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych. Warto wiedzieć, że warzywa, zwłaszcza zielone, są bogatym źródłem folianów, które zapobiegają podnoszeniu poziomu homocysteiny, aminokwasu budującego blaszki miażdżycowe.
By warzywa i owoce nie straciły cennych substancji, wymagają specjalnego postępowania.
Warto więc pamiętać o kilku zasadach. Warzywa i owoce trzeba obierać cienko ze skórki, bo pod nią jest najwięcej witamin i składników mineralnych. Po obraniu nie wolno ich moczyć. Surówki trzeba przygotować tuż przed podaniem.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »