05-12-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zgodnie z zaleceniami profilaktyki cholesterolowej trzeba codziennie zjadać:
- 5 porcji produktów zbożowych (np. 3 kromki pełnoziarnistego pieczywa, 1/2 torebki ugotowanego pełnoziarnistego ryżu, szklankę makaronu razowego)
- 4 porcje warzyw, 3 porcje owoców
- jedną porcję ryb ok. (100-150 g) lub drobiu (porcja ok. 150 g) lub grochu, fasoli
(ok. 30 g suchej) lub chudego mięsa (np. cielęciny, porcja ok. 150 g).
- dwa, trzy plasterki chudego białego sera lub plasterek żółtego sera light
- wypijać szklankę mleka lub napojów mlecznych fermentowanych
Program "Pamiętaj o Sercu" jest programem edukacji zdrowotnej i ma na celu dotarcie do możliwie najszerszych kręgów społeczeństwa z wiedzą o przyczynach powstawania i możliwościach zapobiegania chorobom układu sercowo-naczyniowego poprzez odpowiednią profilaktykę. Koordynatorzy Programu "Pamiętaj o Sercu", w ramach prowadzonych w jego ramach działań, przekonują, że wystarczą często niewielkie modyfikacje w naszym trybie życia, aby znacząco zmniejszyć zagrożenie chorobami serca. Na wiele czynników, od których zależy zdrowie naszego serca mamy lub możemy mieć wpływ, a profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego, choć wymaga wprowadzenia zmian w naszych przyzwyczajeniach, nie musi się wiązać z rezygnacją z radości życia.
Program "Pamiętaj o Sercu" jest finansowany ze środków Ministerstwa Zdrowia, a prowadzony pod merytorycznym patronatem Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego i Instytutu Kardiologii w Warszawie.
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »