Strona głównaZdrowieNowa zdrowa bezglutenowa mąka ze słodkich ziemniaków

Nowa zdrowa bezglutenowa mąka ze słodkich ziemniaków

Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Nowa zdrowa bezglutenowa mąka ze słodkich ziemniaków [fot. Jen from Pixabay]
Mąka pszenna jest używana od dziesiątek tysięcy lat i prawdopodobnie ciągle będzie popularna. Jednak w przypadku tych, którzy borykają się z nietolerancją glutenu lub mają celiakię, białko to znajdujące się w mące pszennej może prowadzić do bólu brzucha, nudności, a nawet uszkodzenia jelit. Kilka jest już dostępnych lub w fazie rozwoju: mąki ze skórki , migdałów i różnych ziaren. Obiecujące są tu jednak także słodkie ziemniaki, ponieważ zawierają liczne przeciwutleniacze i składniki odżywcze, a także mają lekko słodki smak i ładną kolorystykę.

Zanim taka mąka jednak stanie się powszechnym składnikiem wypieków dostępnych na sklepowych półkach, trzeba określić najlepsze praktyki jej przetwarzania. Chociaż wcześniejsze testy dotyczyły różnych parametrów, w tym sposobu suszenia i mielenia ziemniaków, nie określono jeszcze, w jaki sposób te różne etapy oddziałują między sobą dla wytworzenia mąki najlepiej nadającej się do określonych produktów. Teraz sprawdzono, jak dwie temperatury suszenia i procesy mielenia wpłynęły na właściwości pomarańczowej mąki z batatów.

Aby stworzyć mąkę, przygotowano próbki pomarańczowych słodkich ziemniaków (Ipomoea batatas) suszonych w temperaturze 50 lub 80 stopni Celsjusza, a następnie zmielono je raz lub dwa razy. Następnie porównano uzyskane produkty z mąką pszenną. Niezależnie od temperatury suszenia, jednokrotne zmielenie sprawiło, że mąka idealnie nadawała się do produktów fermentowanych, takich jak pieczywo bezglutenowe. Dwukrotne dalsze mielenie sprawiło, że produkt miał idealne właściwości zagęszczające do kaszek lub sosów.

Słodki ziemniak to dobre źródło kwasu askorbinowego (witaminy C) i niektórych witamin z grupy B, które są niezbędne dla zdrowia ludzkiego. Co więcej, warzywa te dostarczają dobrej dawki białka, błonnika, , , i prowitaminy A.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy