Strona głównaZdrowieNie musisz rezygnować z mięsa, by jeść zdrowo: dieta Med-Pork

Nie musisz rezygnować z mięsa, by jeść zdrowo: dieta Med-Pork

Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Nie musisz rezygnować z mięsa, by jeść zdrowo: dieta Med-Pork [fot. sgrunden from Pixabay]
Typowa obejmuje oliwę z oliwek, owoce, warzywa, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo, makarony, płatki zbożowe, ryby, niewielkie ilości czerwonego oraz małe dawki czerwonego mięsa i słodkiej oraz przetworzonej żywności.

Porównano wpływ diety Med-Pork i diety niskotłuszczowej na funkcje poznawcze osób w wieku 45-80 lat zagrożonych chorobami układu krążenia. Jak się okazało, Med-Pork była skuteczniejsza, zapewniając wyższą prędkość przetwarzania poznawczego i funkcjonowania emocjonalnego, a oba te czynniki są wskaźnikami dobrego zdrowia umysłu.

- Dieta śródziemnomorska jest powszechnie uznawana za najzdrowszy sposób odżywiania się i słynie z poprawy zdrowia układu krążenia i funkcji poznawczych, ale w kulturach zachodnich jest rzadziej stosowana ze względu na to, że popularne jest w nich czerwone mięso - mówi Alexandra dr Wade z uniwersytetu Południowej Australii.

- Dodając wieprzowinę do diety śródziemnomorskiej, zwiększamy atrakcyjność tego jadłospisu, zapewniając jednocześnie poprawę funkcji poznawczych. To dobrze wróży naszemu starzejącemu się społeczeństwu, w którym rośnie liczba chorób związanych z wiekiem, takich jak demencja - dodaje dr Wade.

- Poprawa szybkości przetwarzania danych przez ludzi pokazuje, że mózg dobrze działa. Dlatego dieta Med-Pork jest dobrym elementem stylu życia w społeczeństwach, w których staje się jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności i coraz częstszą przyczyną śmierci - wyjaśnia dr Wade.

- Co więcej, jeśli dodać fakt, że produkcja wieprzowiny emituje tylko ułamek gazów cieplarnianych w porównaniu z wołowiną, dieta Med-Pork naprawdę spełnia wszystkie wymagania - oznacza dobry smak, poprawę zdrowia i dbałość o środowisko - wskazuje dr Wade.

Według Światowej Organizacji Zdrowia do 2050 roku liczba osób w wieku powyżej 60 lat przewyższy liczbę dzieci w wieku poniżej pięciu lat, co oznacza nasilenie problemów ze zdrowiem związanych ze .

- Mówiąc prosto, dieta śródziemnomorska to zdrowe odżywianie się. A w połączeniu z wieprzowiną ciągle zapewnia znaczne korzyści zdrowotne - zaznacza dr Wade.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy