15-07-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Około 3 gramy kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, dostarczane sobie z żywności lub suplementów, są optymalną dawką pomagającą obniżyć ciśnienie krwi.
Kwasy tłuszczowe omega-3, kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA), zwykle występują w tłustych , takich jak łosoś, tuńczyk, sardynki, pstrąg, śledź, a także w ostrygach. Niektóre badania sugerowały, że ich spożywanie może obniżać ciśnienie krwi, optymalna dawka nie była jednak jasna.
- Przeciętna osoba dorosła może uzyskać pewną redukcję ciśnienia krwi po spożyciu około 3 gramów dziennie tych kwasów tłuszczowych - mówi dr Xinzhi Li z Uniwersytetu w Makau w Chinach.
Przejrzano kilkadziesiąt badań klinicznych z całego świata. Jak pokazały analizy, porównaniu z osobami, którzy nie miały EPA i DHA w diecie, ci, którzy spożywali od 2 do 3 gramów tych kwasów dziennie, mieli niższe zarówno ciśnienie skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi średnio o 2 mm Hg.
Trzy gramy dziennie mogą przydawać dodatkowych korzyści obniżających ciśnienie krwi u ludzi z lub wysokim poziomem lipidów we krwi; taka ilość obniżyła skurczowe ciśnienie średnio o 4,5 mm Hg u osób z nadciśnieniem i o około 2 mm Hg u osób bez tej dolegliwości. Podobne różnice zaobserwowano u osób z wysokim stężeniem lipidów we krwi oraz wśród osób w wieku powyżej 45 lat.
Około 120-140 gramów łososia atlantyckiego dostarcza 3 gramów kwasów tłuszczowych omega 3. Typowy suplement zawiera około 300 mg kwasów omega-3 na tabletkę, jednak dawki są bardzo zróżnicowane.
Na podstawie:
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »