28-12-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Starsze osoby stosujące dietę śródziemnomorską są mniej narażone na osłabienie funkcji poznawczych. Teraz lepiej zrozumiano mechanizmy biologiczne związane z wpływem diety na zdrowie poznawcze u seniorów.
W trwających ponad 12 lat testach sprawdzających efekty różnych diet na zdolności poznawcze wzięło udział kilkaset osób w wieku powyżej 65 lat.
Zdrowa dieta i wydajność poznawcza
- Opracowano indeks metabolomiczny diety - oparty na biomarkerach z surowicy uczestników - na grupach produktów charakterystycznych dla diety śródziemnomorskiej. Po określeniu tego wskaźnika oceniono jego związek z zaburzeniami - wyjaśniają autorzy badań.
Jako biomarkery wybrano poziom nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, metabolitów z mikroflory jelitowej i innych fitozwiązków w surowicy. Część tych wskaźników jest efektem stosowania diety śródziemnomorskiej i ma bezpośredni związek z korzyściami zdrowotnymi.
W ramach badań regularnie analizowano zestaw metabolitów związanych z żywnością i pochodzących z aktywności mikroflory. Oceniono też zaburzenia funkcji poznawczych za pomocą pięciu testów neuropsychologicznych przeprowadzanych w różnych odstępach czasu.
Jak się okazało, miała wpływ na pozytywny wpływ na biomarkery w surowicy i oznaczała niższe ryzyko funkcji poznawczych u osób starszych.
Określone biomarkery jako korzyści wynikające z diety
Według profesor Mercè Pallàs, stosowanie wskaźników diety opartych na biomarkerach jest krokiem naprzód w kierunku dokładniejszych i obiektywniejszych metod oceny diety, bo uwzględnia ważne czynniki, takie jak biodostępność.
- Jak odkryliśmy, przestrzeganie diety śródziemnomorskiej zmniejsza ryzyko osłabienia funkcji poznawczych u osób starszych - mówi Alba Tor-Roca, współautorka badań. - Taki sposób odżywiania się może być elementem strategii dbania o zdrowie poznawcze seniorów - uważa.
Na podstawie: