Strona głównaZdrowieJabłko dla zdrowia, urody i smaku

Jabłko dla zdrowia, urody i smaku

Jak mawiają wyważeni w słowach Anglicy, „An apple a day keeps the doctor away”. Nasi rodzimi lekarze potwierdzają, że jabłko dziennie (a najlepiej dwa: rano dla urody, wieczorem dla zdrowia) pozwalają zachować dobre samopoczucie przez długi czas.
Historia popularnego jabłka jest niezwykle długa i interesująca. Już w mitologii celtyckiej, w epoce żelaza, jabłoni przypisywano szczególne znaczenie w kulturze i religii. To właśnie na Avalonie, czyli na Wyspie Jabłek, leżała Równina Szczęścia, na środku której rosła cudowna jabłoń. Jej niezwykłość przejawiała się nie tylko w wyglądzie (jabłoń jednocześnie kwitła i owocowała), ale także w magicznych właściwościach samych owoców: w wierzeniach Celtów jabłka dawały życie i młodość. Od tej chwili jabłko powraca w kulturze europejskiej nieustannie. W mitologii greckiej jabłko jest symbolem nieśmiertelności, miłości i – oczywiście – niezgody. Także Rzymianie uważali ten owoc za symbol wiecznego życia i mawiali: „ab ovo usque ad mala”, czyli od jaja (początku życia) do jabłka (końca życia).

Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najwięcej jest witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Co ciekawe, mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Są też prawdziwą kopalnią błonnika, potasu, żelaza i pektyn. To właśnie wpływ pektyn na wchłanianie i metabolizm glukozy oraz cholesterolu sprawia, że jabłka stanowią obowiązkowy punkt jadłospisu osób na diecie. Walorem pektyn jest bowiem właściwość pęcznienia w żołądku, dzięki czemu pokarm zwiększa swoją objętość i daje uczucie sytości.

Obecnie znamy ponad 10 tysięcy różnym odmian jabłek. Duże i małe, zielone i czerwone, słodkie i nieco kwaskowate – bogactwo urodzaju sprawia, że po jabłka sięgamy także w kuchni: jako dodatek do farszów, ciast, mięs czy naleśników. Jabłka popularne są również jako naturalna przekąska, w postaci suszonych plasterków. Z powodzeniem sprawdzają się w chwilach, w których dopada nas chęć na coś do podgryzania – w takim momencie warto mieć je pod ręką.

Anglicy mają nie tylko przysłowia o jabłkach. Są także autorami najbardziej oryginalnych dań z tych owoców - dodają je nawet do kiełbasek, masła i serów.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 11:29:42, 23-02-2011 elzbietab44

    Właśnie dlatego że obecnie jest tyle odmian ciężko trafić na naprawdę dobre jałko.Nawet jak się kupi o tej samej nazwie to nie tak samo smakuje.Nawet w jabłkach rosyjska ruletka.Po co nam tyle odmian?
  • 18:31:30, 23-02-2011 Eliza2

    Co złego jest w wielości odmian? Na racuchy biorę antonówki czy booskopy, do zjedzenia : ligole, elizy, championy czy rubiny. Mąż preferuje jeszcze inne odmiany. Jedne są słodkie, inne winne, inne kwaśne. Są odporne na parch i pryskać na grzyb nie trzeba...mrozoodporne jeszcze inne odmiany.
    Wszystkie zawierają zbawienny dla dobrego funkcjonowania układu pokarmowego błonnik.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Umierać po ludzku
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy