22-02-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jak mawiają wyważeni w słowach Anglicy, „An apple a day keeps the doctor away”. Nasi rodzimi lekarze potwierdzają, że jabłko dziennie (a najlepiej dwa: rano dla urody, wieczorem dla zdrowia) pozwalają zachować dobre samopoczucie przez długi czas.
Historia popularnego jabłka jest niezwykle długa i interesująca. Już w mitologii celtyckiej, w epoce żelaza, jabłoni przypisywano szczególne znaczenie w kulturze i religii. To właśnie na Avalonie, czyli na Wyspie Jabłek, leżała Równina Szczęścia, na środku której rosła cudowna jabłoń. Jej niezwykłość przejawiała się nie tylko w wyglądzie (jabłoń jednocześnie kwitła i owocowała), ale także w magicznych właściwościach samych owoców: w wierzeniach Celtów jabłka dawały życie i młodość. Od tej chwili jabłko powraca w kulturze europejskiej nieustannie. W mitologii greckiej jabłko jest symbolem nieśmiertelności, miłości i – oczywiście – niezgody. Także Rzymianie uważali ten owoc za symbol wiecznego życia i mawiali: „ab ovo usque ad mala”, czyli od jaja (początku życia) do jabłka (końca życia).
Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najwięcej jest witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Co ciekawe, mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych. Są też prawdziwą kopalnią błonnika, potasu, żelaza i pektyn. To właśnie wpływ pektyn na wchłanianie i metabolizm glukozy oraz cholesterolu sprawia, że jabłka stanowią obowiązkowy punkt jadłospisu osób na diecie. Walorem pektyn jest bowiem właściwość pęcznienia w żołądku, dzięki czemu pokarm zwiększa swoją objętość i daje uczucie sytości.
Obecnie znamy ponad 10 tysięcy różnym odmian jabłek. Duże i małe, zielone i czerwone, słodkie i nieco kwaskowate – bogactwo urodzaju sprawia, że po jabłka sięgamy także w kuchni: jako dodatek do farszów, ciast, mięs czy naleśników. Jabłka popularne są również jako naturalna przekąska, w postaci suszonych plasterków. Z powodzeniem sprawdzają się w chwilach, w których dopada nas chęć na coś do podgryzania – w takim momencie warto mieć je pod ręką.
Anglicy mają nie tylko przysłowia o jabłkach. Są także autorami najbardziej oryginalnych dań z tych owoców - dodają je nawet do kiełbasek, masła i serów.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »