15-04-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Stres, zła dieta i brak ruchu – czas na zmiany, by wrócić do formy i cieszyć się zdrowiem! Warto uzupełnić dietę dobrą chemią, czyli flawonoidami. Czym są, jakie jest ich znaczenie dla zdrowia i jak zadbać o ich odpowiednią ilość w diecie?
Zbilansowana dieta warunkuje dobre samopoczucie i witalność. przekonują, że spożywanie minimum pięciu porcji warzyw i owoców dziennie stanowi niezbędne minimum dla zachowania dobrej formy. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) mówi nawet o siedmiu porcjach. Dlaczego to jest tak ważne? Sprawa wydaje się prosta – chodzi o witaminy i minerały. Od niedawna naukowców interesują również inne roślinne substancje odżywcze.
Zdrowa chemiaZnaczenia w dietetyce nabrały fitochemikalia – roślinne związki chemiczne. Choć ich zadaniem jest głównie ochrona roślin, nie pozostają obojętne wobec ludzkiego organizmu. Najlepiej znane są flawonoidy, chociaż wiedza o ich źródłach oraz wpływie na zdrowie nie jest jeszcze powszechna. Zielona herbata, cebula, owoce cytrusowe, jagody, warzywa, – to tylko nieliczne źródła tych cennych składników. Najwięcej „dobrej chemii” znajduje się w warstwach wierzchnich roślin: w drogocennej skórce owoców, nawet tych niepozornych.
Właściwości flawonoidów są nie do przecenienia. Opóźniają procesy starzenia, regulują metabolizm, wspomagają odporność, a nawet obniżają ciśnienie. jest superowocem wyjątkowo bogatym w te biologicznie aktywne związki polifenolowe. To właśnie im zawdzięcza swą ciemną barwę i cierpki smak. Jest szczególnie polecana w profilaktyce chorób cywilizacyjnych – mówi profesor Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.