Strona głównaZdrowieFlawonoidy: roślinna doskonała chemia strona 2 / 2

Flawonoidy: roślinna doskonała chemia

strona 2 / 2

Flawonoidy: roślinna doskonała chemia [© Africa Studio - Fotolia.com]
Jak działają flawonoidy?

Roślinne związki chemiczne posiadają przede wszystkim silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wykazują pozytywny wpływ na cały organizm. Ich działanie związane jest szczególnie z układem krążenia – uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne. Doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami – głównymi przyczynami chorób cywilizacyjnych i procesów starzenia. Badacze z University of East Anglia i King’s College London w swoich badaniach wykazali, że ludzie, którzy przyswajają odpowiednio dużą ilość związków flawonowych, są dużo mniej podatni na skoki poziomu glukozy we krwi oraz występowanie stanów zapalnych w organizmie. Dzięki temu występuje u nich mniejsze ryzyko cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia, a nawet raka.

Zalety flawonoidów:
  • zapobiegają krwawieniom i ,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • chronią wątrobę,
  • działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo,
  • oczyszczają organizm.
Dorosły człowiek każdego dnia potrzebuje 1-2 g flawonoidów, aby wzmocnić zdrowie. To oznacza, że należy jeść ok. 1,5 kg owoców (najlepiej jagodowych i cytrusowych) oraz ponad 2 kg warzyw. Dodatkowo powinny one pochodzić z ekologicznych upraw. Jak dostarczyć organizmowi tylu wartości? Warto postawić na ciemne owoce jagodowe, będące najcenniejszym źródłem flawonoidów. Jednak są one owocami sezonowymi. By mieć do nich dostęp cały rok, warto je suszyć, mrozić, robić przetwory. Można też sięgnąć po odpowiedni suplement, który zabezpieczy właściwą ilość składników odżywczych. Badania wykazują, że stosowanie kompleksów flawonoidowych zawartych w roślinach lub preparatach naturalnych, działa na organizm z większą mocą niż syntetycznie wyizolowane związki flawonowe. Wynika to z działania synergistycznego, dzięki któremu jeden składnik wzmaga działanie innego.

Aby cieszyć się zdrowiem i młodym wyglądem jak najdłużej, należy spożywać regularnie produkty bogate we flawonoidy – jagody, warzywa i zioła. Warto zjadać je ze skórką, w której skrywa się największa porcja zdrowia. Dieta to jednak tylko element: do sukcesu niezbędna jest zmiana nawyków i aktywność fizyczna.

Golden Aronia
Strony : 1 2
 

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy