17-02-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wiosna to okres, w którym wiele osób rozpoczyna walkę z dodatkowymi kilogramami. Budząca się do życia przyroda motywuje nas do realizacji postanowień. Chcąc pozbyć się nadwagi, musimy wyznaczyć sobie optymalny czas, plan treningowy oraz zadbać o odpowiednią dietę. Eksperci żywieniowi wyjaśniają, że nie musi być ona drakońska. Wystarczy wybrać właściwe produkty oraz zapewnić naszemu organizmowi regularne oraz prawidłowo zbilansowane posiłki. Zwiększenie spożycia błonnika oraz ograniczenie ilości cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych typu trans oraz soli, pozwoli nam cieszyć się szczupłą i zgrabną sylwetką, nie tylko wiosną.
– W ostatnich latach alarmująco wzrosła liczba osób z nadwagą i otyłych. Złe odżywianie prowadzi nie tylko do otyłości, ale także do wielu chorób dietozależnych i cywilizacyjnych. Chcąc zachować linię oraz dobre zdrowie, powinniśmy zwrócić uwagę, aby nasze posiłki zawierały zredukowaną ilość tłuszczu oraz cukru, a także zwiększoną porcję bogatych w błonnik – mówi prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, przewodnicząca Rady Naukowej Programu „Wiem, co Wybieram”. – Jednak zdrowa, ale wcale nie koniecznie drakońska dieta powinna iść w parze ze zwiększoną aktywnością fizyczną. Wystarczy długi spacer czy przejażdżka na rowerze, aby każdego dnia spalić zbędne kalorie – wyjaśnia.
Robiąc codzienne zakupy, powinniśmy zwracać uwagę, aby wybierane przez nas produkty były bogate w błonnik. Ten niezbędny składnik naszej diety, gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Obniża poziom cholesterolu i ryzyko miażdżycy, reguluje poziom glukozy we krwi, a na dodatek wspomaga odchudzanie. Warto podkreślić, że niezwykle istotne jest też ograniczenie . Nie bez kozery o soli czasami mówi się „biała śmierć”. Jej nadmierna konsumpcja skutkuje tętniczym, co w efekcie może prowadzić do innych chorób związanych z układem krążenia, a nawet zawałów serca, wylewów czy śmierci. Duże spożycie tego minerału powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, a im więcej soli spożywamy, tym więcej pijemy. Co najgorsze, wiele osób czując pragnienie, zamiast po wodę mineralną czy soki naturalne, sięga po słodkie napoje lub nektary. Większość z nich zawiera bowiem dużą ilość cukru. Zbyt duża konsumpcja cukru podobnie jak nadmierne spożycie soli, może również prowadzić do otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca i miażdżycy.
Jakie zaś konsekwencje może mieć spożywanie ? Kwasy tłuszczowe typu trans mogą powodować wzrost stężenia „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz obniżenie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Efektem jest podobnie jak w przypadku soli i cukru zwiększone prawdopodobieństwo zapadalności na choroby cywilizacyjne.
– Tłuszcz jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu człowieka, ale chcąc zachować zdrowie i piękną sylwetkę, musimy zwracać uwagę na jego skład i ilość w naszej diecie. Należy ograniczać tłuszcze nasycone i kwasy tłuszczowe typu trans. Ostatnie z wymienionych są wyjątkowo niebezpieczne dlatego naukowcy i lekarze apelują, aby ich spożycie było tak niskie, jak to tylko możliwe przy zachowaniu właściwie zbilansowanej diety – wyjaśnia prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska.
6 kroków do zachowania pięknej i szczupłej sylwetki:- Zwiększ spożycie błonnika (warzywa, owoce, otręby, fasola biała, ciecierzyca, suszone śliwki, daktyle, banan, suszone morele, etc.)
- Ogranicz cukier i sól
- Unikaj kwasów tłuszczowych typu trans (frytki, chipsy, etc.)
- Ogranicz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tłuszczów pochodzenia zwierzęcego obecnych m. in. w mięsie, mleku, maśle, żółtych serach i śmietanie.
- Czytaj etykiety umieszczone na opakowaniach produktów
- Nie zapominaj o regularnej aktywności fizycznej
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »