Strona głównaZdrowieDrakońska dieta? Niepotrzebna. Sprawdzaj co jesz

Drakońska dieta? Niepotrzebna. Sprawdzaj co jesz

Wiosna to okres, w którym wiele osób rozpoczyna walkę z dodatkowymi kilogramami. Budząca się do życia przyroda motywuje nas do realizacji postanowień. Chcąc pozbyć się nadwagi, musimy wyznaczyć sobie optymalny czas, plan treningowy oraz zadbać o odpowiednią dietę. Eksperci żywieniowi wyjaśniają, że nie musi być ona drakońska. Wystarczy wybrać właściwe produkty oraz zapewnić naszemu organizmowi regularne oraz prawidłowo zbilansowane posiłki. Zwiększenie spożycia błonnika oraz ograniczenie ilości cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów tłuszczowych typu trans oraz soli, pozwoli nam cieszyć się szczupłą i zgrabną sylwetką, nie tylko wiosną.
Drakońska dieta? Niepotrzebna. Sprawdzaj co jesz [© AntonioDiaz - Fotolia.com] – W ostatnich latach alarmująco wzrosła liczba osób z nadwagą i otyłych. Złe odżywianie prowadzi nie tylko do otyłości, ale także do wielu chorób dietozależnych i cywilizacyjnych. Chcąc zachować linię oraz dobre zdrowie, powinniśmy zwrócić uwagę, aby nasze posiłki zawierały zredukowaną ilość tłuszczu oraz cukru, a także zwiększoną porcję bogatych w błonnik – mówi prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, przewodnicząca Rady Naukowej Programu „Wiem, co Wybieram”. – Jednak zdrowa, ale wcale nie koniecznie drakońska dieta powinna iść w parze ze zwiększoną aktywnością fizyczną. Wystarczy długi spacer czy przejażdżka na rowerze, aby każdego dnia spalić zbędne kalorie – wyjaśnia.

Robiąc codzienne zakupy, powinniśmy zwracać uwagę, aby wybierane przez nas produkty były bogate w błonnik. Ten niezbędny składnik naszej diety, gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Obniża poziom cholesterolu i ryzyko miażdżycy, reguluje poziom glukozy we krwi, a na dodatek wspomaga odchudzanie. Warto podkreślić, że niezwykle istotne jest też ograniczenie . Nie bez kozery o soli czasami mówi się „biała śmierć”. Jej nadmierna konsumpcja skutkuje tętniczym, co w efekcie może prowadzić do innych chorób związanych z układem krążenia, a nawet zawałów serca, wylewów czy śmierci. Duże spożycie tego minerału powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, a im więcej soli spożywamy, tym więcej pijemy. Co najgorsze, wiele osób czując pragnienie, zamiast po wodę mineralną czy soki naturalne, sięga po słodkie napoje lub nektary. Większość z nich zawiera bowiem dużą ilość cukru. Zbyt duża konsumpcja cukru podobnie jak nadmierne spożycie soli, może również prowadzić do otyłości, cukrzycy typu 2, chorób serca i miażdżycy.

Jakie zaś konsekwencje może mieć spożywanie ? Kwasy tłuszczowe typu trans mogą powodować wzrost stężenia „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz obniżenie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Efektem jest podobnie jak w przypadku soli i cukru zwiększone prawdopodobieństwo zapadalności na choroby cywilizacyjne.

– Tłuszcz jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu człowieka, ale chcąc zachować zdrowie i piękną sylwetkę, musimy zwracać uwagę na jego skład i ilość w naszej diecie. Należy ograniczać tłuszcze nasycone i kwasy tłuszczowe typu trans. Ostatnie z wymienionych są wyjątkowo niebezpieczne dlatego naukowcy i lekarze apelują, aby ich spożycie było tak niskie, jak to tylko możliwe przy zachowaniu właściwie zbilansowanej diety – wyjaśnia prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska.

6 kroków do zachowania pięknej i szczupłej sylwetki:
  • Zwiększ spożycie błonnika (warzywa, owoce, otręby, fasola biała, ciecierzyca, suszone śliwki, daktyle, banan, suszone morele, etc.)
  • Ogranicz cukier i sól
  • Unikaj kwasów tłuszczowych typu trans (frytki, chipsy, etc.)
  • Ogranicz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, czyli tłuszczów pochodzenia zwierzęcego obecnych m. in. w mięsie, mleku, maśle, żółtych serach i śmietanie.
  • Czytaj etykiety umieszczone na opakowaniach produktów
  • Nie zapominaj o regularnej aktywności fizycznej

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 10:57:28, 18-02-2016 ~gość: 89.70.53.xxx

    Ja swoją dietę oraz treningi dobrałam pod kątem mojego organizmu jego możliwości oraz zapotrzebowania.W tym celu wykonałam badanie DNA genetic lab i wiem,ze odchudzam się nie szkodząc swojemu zdrowiu.
  • 09:36:55, 19-02-2016 Mieczyslawa121212

    w naszym wieku trzeba bardzo uwazac na wszelki diety! wiem to z doswiadczenia, kiedys chcialam przejsc na diete, bo lekarz zalecil mi schudniecie, klopot w tym, ze nie dal mi zadnych namiarow na dietetyka, a sama sobie nowa diete ulozylam, niestety po miesiacu stosowania bardzo zle sie czulam, okazalo sie, ze niestety brakowalo mi niezbednych skladnikow w diecie, dlatego kazdego uczulm na zbyt pochopne przechodzenie na diete, jeszcze najgorzej jak sie to robi samodzielnie
  • 10:39:55, 19-02-2016 krystynka

    Nie trzeba żadnej diety - wystarczy zrezygnować z pieczywa, chlebusia, bułeczek, ciast, kremów, ciasteczek i waga leci - u mnie 4 kg w miesiąc

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Pola Nadziei
  • Kobiety.net.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy