22-04-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pieczarki są nie tylko smakowitym elementem rozmaitych dań, okazuje się, że mogą pomóc w kontrolowaniu wagi.
Dwunastomiesięczne randomizowane badanie kliniczne przeprowadzone przez naukowców z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health wykazało, że zastąpienie pieczarkami może być przydatną strategią utrzymania odpowiedniej masy ciała.
Uczestnicy, wśród których były też osoby otyłe, dołączyli do swojej miseczkę pieczarek dziennie. Ponadto w badaniach wzięła udział grupa kontrolna, która nie zmieniała menu.
Pod roku naukowcy odkryli, że uczestnicy, którzy zastąpili czerwone mięso pieczarkami, stracili średnio 3,5 kilogramy w porównaniu do uczestników na standardowej diecie. Co więcej, osobom tym łatwiej było utrzymać nową wagę.
U tych, którzy regularnie jedli pieczarki, w porównaniu z grupą kontrolną odnotowano: mniejsze dzienne spożycie kalorii i tłuszczu (odpowiednio o 123 kalorie i 4,25 gramów dziennie), większą w kilogramach (3,5 kg), mniejszy BMI (średnio o 1,5kg/m2) oraz zmniejszony obwód talii (o nieco ponad 6 cm).
Opisywane ustalenia są koherentne z wynikami poprzednich badań, zgodnie z którymi zwiększenie ilości produktów o niskiej gęstości energetycznej, w szczególności grzybów, kosztem jedzenia o wysokiej gęstości energetycznej, może być efektywną metodą lepszego zarządzania wagą.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »