Strona głównaZdrowieCebula - zdrowa alternatywa dla sztucznych dodatków konserwujących żywność?

Cebula - zdrowa alternatywa dla sztucznych dodatków konserwujących żywność?

Część składników cebuli ma właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, więc można wykorzystać to warzywo do konserwacji żywności.
Cebula - zdrowa alternatywa dla sztucznych dodatków konserwujących żywność?  [fot. Ilo from Pixabay]
- Właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe flawonoidów surowej cebuli sprawiają, że jest ona dobrym kandydatem do zastosowania w konserwowaniu żywności - mówi Jonathan Santas z Uniwersytetu w Barcelonie.

Flawonoidy zawarte w cebuli oprócz właściwości korzystnych dla zdrowia, przedłużają żywotność jedzenia, a zatem „stanowią naturalną alternatywę dla sztucznych dodatków stosowanych w przemyśle spożywczym." Flawonoidy to związki fenolowe, które są syntetyzowane przez rośliny.

Zwłaszcza żółta odmiana cebuli jest „dobrym źródłem tego typu substancji i istnieje zależność między obecnością flawonoidów a ich zdolnościami przeciwutleniającymi", piszą eksperci.

- może skutecznie opóźniać utlenianie lipidów w emulsjach oleju i wody - czyli modelowym zestawie produktów spożywczych takich jak margaryna i - a także hamuje rozwój mikroorganizmów wpływających na żywność - wskazuje Santas.

Do testów użyto odmiany białej cebuli „Fuentes de Ebro" i „Calçot de Valls" oraz żółtą „Grano de Oro". Jak wykazano, związki fenolowe w cebuli zapobiegają rozwojowi bakterii, takich jak Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus i Listeria monocytogenes - mikroorganizmów zwykle związanych z psuciem się żywności.

Od dawna wiadomo, że flawonoidy mają korzystny wpływ na zdrowie ze względu na swoje właściwości , przeciwzapalne, kardioprotekcyjne, rozszerzające naczynia i przeciwnowotworowe. Są więc szczególnie ważne w profilaktyce chorób przewlekłych, takich jak choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów.

cebuli są bardziej stabilne niż niektóre inne jej składniki, takie jak związki siarki, które odpowiadają za charakterystyczny smak, aromat i działanie łzawiące warzywa, ale także wykazują działanie prozdrowotne. Te ostatnie z wymienionych są bardzo lotne i niestabilne, uwalniając się w przypadku uszkodzenia lub przecięcia cebuli.

Cebula (Allium cepa) jest jednym z najczęściej uprawianych i jedzonych warzyw na świecie oraz jednym z głównych składników diety śródziemnomorskiej.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Umierać po ludzku
  • Kosciol.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy