14-04-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Według zaleceń Światowej Organizacji zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika przez dorosłą osobę powinno wynosić 27-40g. Przeciętna dieta Polaka zawiera tylko 10g błonnika.
Dobroczynne właściwości błonnika to nie tylko wspomaganie odchudzania i zmniejszanie apetytu. Obniża także poziom cholesterolu, pomaga przy zaparciach i biegunce, a także oczyszcza organizm z toksyn.
Błonnik od lat jest polecany jako środek wspomagający odchudzanie. Wszystko dzięki jego unikalnym zdolnościom do absorbowania wody – pęczniejąc, zwiększa od czterech do sześciu razy swoją objętość. Dlatego pokarm bogaty w błonnik daje poczucie sytości, przez co mniej jemy, a to pomaga utrzymać właściwą wagę. Błonnik stymuluje również aktywność perystaltyczną jelit.
W przypadku diety ubogobłonnikowej zbite masy pokarmowe przechodzą przez przewód pokarmowy kilka dni. Stosując dietę bogatą w błonnik, skracamy ten czas do 24 - 36 godzin. Błonnik wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Wzdłuż tej drogi wchłania wodę, zwiększa objętość masy kałowej i przyspiesza usuwanie niestrawionych resztek pokarmowych. Ułatwia to regularne wypróżnianie się.
Wzbogacając dietę w produkty bogato błonnikowe można wyleczyć większość zaparć, obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zmniejszyć problemy z hemoroidami, zapaleniami wyrostka robaczkowego. Niedoborom błonnika w diecie przypisuje się także powstawanie lub rozwój wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. próchnicy zębów, chorób serca, cukrzycy, otyłości, nowotworów jelita grubego, kamicy żółciowej.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »