14-03-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem naszej diety. Z tego powodu wiele osób uważa, że należy go unikać w jakiejkolwiek formie – zupełnie niesłusznie. Istnieją bowiem tłuszcze, które są dla nas niezwykle cenne. Jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie, aby tłuszcze były naszym sprzymierzeńcem?
Oliwa z oliwekBez nie byłoby jednej z najzdrowszych diet świata – diety śródziemnomorskiej. Oliwa charakteryzuje się wysoką zawartością cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Badania dowodzą, że osoby, w których diecie oliwa z oliwek jest częstym składnikiem, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia. Oliwa z oliwek powinna na stałe zagościć również na stołach osób chorujących na cukrzycę, ponieważ pomaga kontrolować poziom glukozy. Ze względu na zawartość witamin A oraz E o właściwościach antyoksydacyjnych wpływa na spowolnienie procesów starzenia, zapewniając zdrowie i młody wygląd. Kupując oliwę zwracajmy szczególną uwagę na jej jakość. Oliwa z wytłoczyn z oliwek nie będzie miała takiego działania jak oliwa Extra Virgin – z pierwszego tłoczenia. Pewną wskazówką może być tu cena produktu.