Starsze kobiety, które piją średnią ilość alkoholu mają odrobinę lepszy poziom funkcji umysłowych niż kobiety niepijące. Potwierdzają to studia przeprowadzone w grupie ponad 7000 kobiet w wieku 65 lat i więcej.
Naukowcy z the University of Massachusetts Lowell odkryli, że jabłka i sok jabłkowy mają niebagatelny wpływ na podwyższenie aktywności mózgu.
Utrzymanie odpowiedniej kondycji fizycznej i umysłowej jest bardzo ważne w każdym wieku. Będąc na emeryturze trzeba o siebie dbać szczególnie, by jak najdłużej móc się cieszyć ciężko wypracowanym odpoczynkiem.
Starsze panie pijące niewielkie ilości alkoholu mają nieco większą sprawność umysłową od tych, które całkowicie zrezygnowały z alkoholu - stwierdzili naukowcy po przeprowadzeniu badań z udziałem 7 tys. starszych kobiet.
Nowe odkrycie amerykańskich naukowców wskazuje, że jedzenie mlecznej czekolady może poprawiać funkcjonowanie mózgu.
Niedawno opublikowane badania dowodzą, żę starsi ludzie cierpiący na nieuleczalne choroby takie jak rak czy choroby serca, są w stanie zaakceptować większy ból czy nawet niepełnosprawność ruchowąjako wynik leczenia, ale kategorycznie odrzucają możliwość pogorszenia się stanu ich umysłu.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków