Powszechnie dostępne zimą owoce są niezbywalne dla zachowania dobrego zdrowia. W istocie trudno przecenić ich wartości odżywcze i wpływ na organizm. Przejrzyj listę korzyści, a na pewno chętnie sięgniesz po te produkty.
Choć powszechnie wiadomo, iż siedzący tryb życia to najprostszy sposób na przyspieszenie procesu starzenia się i ułatwienie rozwoju wielu chorób, w tym raka, ciągle nie chcemy ćwiczyć.
Najbardziej aktywni fizycznie są o 19 proc. mniej narażeni na rozwój raka przełyku niż ci, którzy unikają wysiłku.
Zwiększona ilość przypadków raka przełyku wynika m. in. z braku świadomości tego, co powoduje chorobę i jak można jej zapobiec, mówią eksperci.
Nowe badanie z udziałem ponad 1200 kobiet wykazało, że kwas acetylosalicylowy zażywany co najmniej kilka razy w tygodniu powodował znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na raka płuc - zarówno wśród pań palących papierosy, jak i wolnych od nałogu.
U palaczy notuje się zwiększone ryzyko niektórych rodzajów nowotworów gardła i żołądka. Zagrożenie jest w ich przypadku silniejsze nawet po wielu latach od rzucenia nałogu.
Likopen jest potężnym przeciwutleniaczem, który - jak wskazują badania - może stanowić „lek" przeciwnowotworowy i środek powstrzymujący wiele innych chorób.
Palenie papierosów prowadzi do wielu rozmaitych problemów zdrowotnych. Jakby tego było mało, ma ogromny wpływ na wygląd - negatywny oczywiście. Powoduje zmarszczki, wiotczenie skóry i zmienia odcień cery. Ponadto „zapewnia" nieświeży oddech, pożółkłe zęby i poplamione palce. Lista powodów, dla których warto skończyć z tym nałogiem wydaje się nie kończyć.
Wyniki opublikowane w poniedziałkowym wydaniu czasopisma Lancet wywołały dyskusję na temat skuteczności kwasu acetylosalicylowego w walce z rakiem. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Oxfordzkiego jedna tabletka zawierająca kwas acetylosalicylowy (popularna aspiryna lub inne leki o takim składzie) stosowana codziennie przyczyna się do obniżenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.
Badania przeprowadzone przez brytyjskich uczonych dowiodły, że pacjenci, którzy doustnie przyjmują leki z grupy bisfosfonianów, tj. medykamenty stosowane przy osteoporozie, mają wyższe ryzyko zachorowania na raka przełyku.
Meczy cię kaszel z odksztuszaniem krwi, bądź odczuwasz trudności w przełykaniu? Uważaj, to mogą być objawy nowotworu. Uczeni zidentyfikowali osiem najczęściej doświadczanych symptomów raka.
Wiemy, że warzywa są dla nas dobre, ale które wiodą tu prym? Według artykułu opublikowanego w prestiżowym American Journal of Clinical Nutrition prawdziwą gwiazdę wśród jarzyn stanowią brokuły. Brokuły pochodzą z Włoch i są częścią rodziny kapustowatych, do której należą też kalafior, kapusta, kapusta chińska zwana również kapustą pak choi, kapusta włoska i brukselka - wszystkie o podobnych korzyściach zdrowotnych.
Naukowcy odkryli, że kobiety, które piją alkohol, częściej zapadają na raka. Zależność taka występuje nawet wówczas, gdy ilość napojów wyskokowych jest niewielka.
Rak przełyku to choroba dotykająca rocznie 1500 Polaków, jest ona przyczyną śmierci około 1350 osób rocznie. W związku z licznymi zachorowaniami na raka przełyku naukowcy nie ustają w poszukiwaniu jak najskuteczniejszej metody leczenia tej choroby.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków