Zespół stresu pourazowego (Posttraumatic stress disorder, PTSD) to wyniszczający stan, który rozwija się po doświadczeniu traumatycznych wydarzeń. Jakkolwiek jednak wiele osób doświadcza traumy, tylko około 25-35 proc. z nich doświadcza PTSD. Poznanie czynników zwiększających podatność na to zaburzenie ma kluczowe znaczenie zarówno w jego zapobieganiu, jak i leczeniu.
Wydajność pamięci i inne zdolności poznawcze są lepsze przy odpowiednim dopływie krwi do mózgu. Dotyczy to w szczególności osób dotkniętych schorzeniem zwanym „sporadyczną chorobą małych naczyń mózgowych". Dostateczny przepływ krwi w hipokampie może odgrywać kluczową rolę w problemach z pamięcią związanych z wiekiem i chorobami.
Osoby noszące aparat słuchowy z powodu problemów ze słuchem związanych z wiekiem zachowują z biegiem czasu lepsze funkcjonowanie mózgu w porównaniu z ludźmi, którzy nie używają aparatu pomimo zaburzeń słuchu.
Poszukiwanie naturalnych związków, które mogą zahamować związane z wiekiem osłabienie funkcji poznawczych, stało się ostatnio popularnym kierunkiem badań nad zdrowym starzeniem się. Przewidywano, że trygonelina może być pomocna.
Posiłki pełne tłuszczu szkodzą komórkom mózgu, co odpowiada za związek między dietą wysokotłuszczową a zaburzeniami pamięci - szczególnie w miarę starzenia się.
Dieta wysokotłuszczowa i ketogenna, nie tylko zwiększa długowieczność, ale także poprawia siłę fizyczną myszy, odkryli medycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Jedną z cech charakterystycznych choroby Alzheimera jest zaburzenie rytmu dobowego organizmu, czyli wewnętrznego zegara biologicznego regulującego wiele procesów fizjologicznych. Niemal 80 proc. osób chorych na Alzheimera doświadcza tych problemów, w tym kłopotów ze snem i pogorszenia funkcji poznawczych późniejszą porą.
U pacjentów hospitalizowanych z powodu boreliozy ryzyko wystąpienia zaburzeń psychicznych było o 28 proc. wyższe niż u ludzi wolnych od tej choroby. Co więcej, ci pierwsi dwukrotnie częściej podejmowali próby samobójcze po zakażeniu w porównaniu z tymi drugimi.
Osoby z długotrwałymi objawami COVID-19, w tym mgłą mózgową, wykazywały zmniejszoną wydajność w testach różnych procesów umysłowych nawet do dwóch lat po zakażeniu wirusem.
Ludzie, których krewny pierwszego stopnia cierpiał na chorobę Alzheimera, gorzej radzą sobie z pewnymi zadaniami poznawczymi w porównaniu do osób bez takiej historii rodzinnej. Zaburzenia te są nasilone w przypadku cukrzycy lub określonych wariantów apolipoproteiny E (gen APOE) powiązanych z Alzheimerem.
Mamy dobrą wiadomość dla miłośników indyjskiego jedzenia: codzienne serwowanie sobie kurkuminy - substancji, która nadaje curry jasny kolor - poprawia pamięć i nastrój u osób z łagodnym osłabieniem pamięci.
Osoby, które opiekują się współmałżonkami z demencją, są sześć razy bardziej narażone na rozwój choroby zaburzającej pamięć niż te, których małżonkowie są wolni od tej choroby.
Codzienne zażywanie multiwitaminowego suplementu może spowolnić osłabienie pamięci związane z wiekiem.
Pozytywne nastawienie może poprawić twój układ odpornościowy i pomóc wydłużyć życie.
Jedzenie ciemnopomarańczowych, czerwonych i zielonych warzyw liściastych oraz owoców jagodowych, a także picie soku pomarańczowego może wiązać się z niższym ryzykiem utraty pamięci u starzejących się mężczyzn.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków