13-06-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedzenie ciemnopomarańczowych, czerwonych i zielonych warzyw liściastych oraz owoców jagodowych, a także picie soku pomarańczowego może wiązać się z niższym ryzykiem utraty pamięci u starzejących się mężczyzn.
W trwających dwie dekady testach wzięło udział niemal 30 tysięcy mężczyzn w średnim wieku 51 lat. Uczestnicy regularnie wypełniali dokładne kwestionariusze dotyczące ich diety. Co więcej, regularnie poddawano ich testom umiejętności myślenia i .
Okazało się, że mężczyźni, którzy jedli najwięcej warzyw, byli o 34 procent mniej narażeni na osłabienie umiejętności myślenia niż pozostali. Panowie, którzy codziennie pili , byli o 47 procent mniej narażeni na zaburzenia umiejętności myślenia niż ci, którzy pili mniej niż jedną szklankę w miesiącu. Związek ten zaobserwowano głównie w przypadku regularnego picia tego soku wśród najstarszych mężczyzn. Wreszcie, mężczyźni, którzy codziennie jedli najwięcej owoców, także mieli niższe prawdopodobieństwo problemów z .
Odkryto również, że uczestnicy, którzy jedli większe ilości owoców i warzyw 20 lat wcześniej, byli mniej narażeni na problemy z myśleniem i pamięcią, niezależnie od tego, czy sięgali po większe ilości owoców i warzyw około sześć lat przed testem pamięci.
Jak zaznaczają autorzy, wyniki nie dowodzą, że jedzenie owoców i warzyw oraz picie soku pomarańczowego zapobiega utracie pamięci, istnieje jednak jakiś związek między jednym i drugim.
Na podstawie: