Strona głównaZdrowieRzucenie palenia oznacza wzrost poziomu dobrego cholesterolu

Rzucenie palenia oznacza wzrost poziomu dobrego cholesterolu

Lista korzyści prozdrowotnych u osób, które decydują się rzucić palenie jest obszerna, teraz można do niej dopisać poprawę poziomu cholesterolu, twierdzą uczeni.
Jeśli uda się potwierdzić tę zależność w kolejnych badaniach, jaśniejszy będzie związek między paleniem a chorobami serca. Ze statystyk wynika, że ponad 20% zgonów wywołanych chorobą serca jest związanych z paleniem papierosów.

Badacze sądzą, że powodem problemów ze zdrowie serca u palaczy może być niedotlenienie organizmu. Ponadto okazuje się, że palenie obniża poziom HDL (dobrego cholesterolu) i podnosi poziom LDL (złego cholesterolu).

W badaniu przeprowadzonym przez dra A. Gepnera z University of Wisconsin wzięło udział 1500 palaczy. Średnio palili 21 papierosów dziennie. Po roku uczestnictwa w jednym z programów antynikotynowych 334 osoby były w stanie porzucić zgubny nałóg.

Ci, którzy zaprzestali palenia tytoniu, mieli średni wzrost stężenia cholesterolu HDL o ok. 5% lub 2,4 mg / dl, informują badacze na American Heart Journal. Zaobserwowano u nich również wzrost objętości cząstek HDL.

Efekt rzucenia palenia okazał się silniejszy u kobiet. Jednakże, wydaje się nieważne, ile papierosów dziennie palili uczestnicy na początku badania. Pozytywne skutki rezygnacji z nałogu zanotowano zarówno u osób palących dużo, jak i tych, którzy sporadycznie sięgali po papierosa.

Jedna z wad procesu „odstawienia" papierosów jest często towarzyszący mu wzrost wagi. osoby, które rzuciły palenie, zyskiwały średnio 5 kilogramów, podczas gdy uczestnicy, którzy wrócili do nałogu utyli średnio o pół do jednego kilograma.

Wielu uczestników badania miało nadwagę, średni poziom wskaźnika BMI wynosił 29,6. Tum bardziej więc, ostrzegają uczeni, osoby planujące rzucenie palenia powinny szczególnie zwrócić uwagę na swoją dietę i regularnie ćwiczyć.

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Kosciol.pl
  • EWST.pl
  • Oferty pracy