W przypadku starszych kobiet, dieta bogata w mięso zwiększa ryzyko niewydolności serca.
Szacuje się, że w Europie na niewydolność serca choruje 15 milionów ludzi, w Polsce jest ich ok. 800 tys. Najczęściej dotyczy ona osób po 60. roku życia, jednak może wystąpić w każdym wieku, także u dzieci i młodzieży. Choroba ta urasta do rangi epidemii XXI w., dlatego Polskie Towarzystwo Kardiologiczne uruchomiło serwis dla pacjentów z niewydolnością serca.
Chcesz mieć zdrowe serce w starszym wieku? Stosuj te wskazówki, a będziesz mógł/mogła liczyć na serce jak dzwon.
Aktywność seksualna może być zagrożeniem dla starzejących się mężczyzn, ale chroni starsze kobiety przed pewnymi problemami zdrowotnymi.
Jeśli masz za sobą zawał, spróbuj sięgnać po kwasy omega 3, pomogą sercu wrócić do formy.
Nie lekceważ zaburzeń rytmu serca. Zobacz, jakie objawy powinny cię zaniepokoić i co robić, by osłabić ryzyko zaburzeń, które się z nimi wiążą.
Wskaźniki dotyczące ciśnienia tętniczego u osób starszych mogą się nieco różnić od tych dla ludzi w młodszym wieku.
Niewydolność serca jest powszechną chorobą, która w wielu przypadkach może kończyć się śmiercią.
Stosowanie suplementów z witaminą D u osób z przewlekłą niewydolnością serca poprawiło zdolność do przepomopowywania krwi w całym organizmie.
Amerykańskie Towarzystwo Chorób Serca (American Heart Association) opracowało „Life's Simple 7" - listę siedmiu rzeczy, jakie warto kontrolować, by móc liczyć na zdrowe serce.
Już dwie lub więcej szklanek słodkiego napoju dziennie wiążą się z 23-procentowym wzrostem ryzyka rozwoju niewydolności serca.
Stosuj dietę bogatą w potas - dzięki temu możesz osłabić problem z nadciśnieniem.
Wysoka ilość azotanów występujących w soku z buraków skutkuje silnym wzrostem siły mięśni u chorych na serce.
Palący diabetycy narażają się na szczególnie wysokie ryzyko problemów zdrowotnych.
Osoby, u których poziom ciśnienia krwi cechuje się znacznymi skokami, mają o 25 procent wyższe ryzyko niewydolności serca.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków