Strona głównaZdrowieSchabowy na zdrowie?

Schabowy na zdrowie?

Naukowcy wyhodowali zmodyfikowane genetycznie prosięta których mięso jest bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3. Czy oznacza to że niedługo już będziemy mogli powiedzieć – zjedz szynkę na zdrowie?
Mięso wieprzowe stworzone przez naukowców jest bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3, czyli w długołańcuchowe, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe, które są obecne m.in. w oleju lnianym tłoczonym na zimno i w oleju z tłustych ryb morskich (śledź, makrela, tuńczyk).

Te kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wchodzą w skład tłuszczów będących źródłem energii oraz stanowi budulec błon komórkowych. Organizm ludzki nie potrafi ich sam wytworzyć dlatego muszą być dostarczane w pożywieniu.

- Mięso to może być alternatywą dla osób, którzy nie jedzą ryb. Nie powinno być żadnej różnicy w efektach spożywania transgenicznego mięsa wieprzowego i ryb - twierdzi Jing Kang, jeden z naukowców.

Na razie trwają badania nad transgenicznymi świniami.

Aleksandra Oniszk / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Akademia Pełni Życia
  • Umierać po ludzku
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy