Strona głównaZdrowieZredukuj ryzyko wystapienia choroby wieńcowej

Zredukuj ryzyko wystapienia choroby wieńcowej

Etykiety produktów spożywczych powinny zawierać informacje o zmodyfkowanych tłuszczach nienasyconych (trans) tak samo jak o cholesterolu oraz tłuszczach nasyconych. Dzięki temu możliwe jest zmniejszenie ryzyka zachorowań na chorobę wieńcową serca - wynika z najnowszych badań.
Tłuszcze trans występują między innymi w margarynie, ciastkach, jedzeniu typu fast-food itp. Naukowcy odkryli, że tłuszcze te mogą być dużo bardziej szkodliwe, niż sądzono do tej pory.

Według przeprowadzonych badań już tylko 2 proc. wzrost energii dostarczonej dzięki tłuszczom trans zwiększa ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca o 23 proc. Tłuszcze trans i tłuszcze nasycone powinny dostarczać łącznie nie więcej niż 10% dziennego zapotrzebowania organizmu na energię.

Dowiedziono, że ograniczenie do minimum lub całkowite wyeliminowanie spożycia kwasów tłuszczowych trans może znacznie zredukować prawdopodobieństwo wystąpienia owego schorzenia.

Aleksander Walczak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Aktywni 50+
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy