31-07-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Etykiety produktów spożywczych powinny zawierać informacje o zmodyfkowanych tłuszczach nienasyconych (trans) tak samo jak o cholesterolu oraz tłuszczach nasyconych. Dzięki temu możliwe jest zmniejszenie ryzyka zachorowań na chorobę wieńcową serca - wynika z najnowszych badań.
Tłuszcze trans występują między innymi w margarynie, ciastkach, jedzeniu typu fast-food itp. Naukowcy odkryli, że tłuszcze te mogą być dużo bardziej szkodliwe, niż sądzono do tej pory.
Według przeprowadzonych badań już tylko 2 proc. wzrost energii dostarczonej dzięki tłuszczom trans zwiększa ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca o 23 proc. Tłuszcze trans i tłuszcze nasycone powinny dostarczać łącznie nie więcej niż 10% dziennego zapotrzebowania organizmu na energię.
Dowiedziono, że ograniczenie do minimum lub całkowite wyeliminowanie spożycia kwasów tłuszczowych trans może znacznie zredukować prawdopodobieństwo wystąpienia owego schorzenia.