Zaduch, upał, ostre słońce – mogłoby się wydawać, że dla osób mających problemy z krążeniem to właśnie wakacje są czasem, gdy powinny szczególnie uważać na swoje serce. Badania pokazują jednak, że to wcale nie latem występuje najwięcej zawałów. Dla „sercowców” dużo groźniejsza jest jesień. Dlaczego tak się dzieje i jak pogoda wpływa na nasze zdrowie?
Choć zdajemy sobie sprawę z przemijalności pór roku, to trudno w pełni przygotować się na moment, gdy warunki pogodowe diametralnie się zmienią. Lato mija w mgnieniu oka, by ustąpić miejsca jesieni i jej następstwom, także tym nie do końca przyjaznym naszemu zdrowiu. Grypa czy zapalenie płuc to tylko niektóre z dolegliwości, z którymi boryka się wielu z nas. Istnieją jednak sposoby, by w porę zapobiec chorobom i wzmocnić naszą odporność w okresie jesienno-zimowym.
Na początku jesieni łatwo padamy ofiarą przeziębień i grypy. Żeby się przed tym uchronić trzeba zadbać o wzmocnienie odporności. Podstawą jest dostarczenie sobie odpowiednich witamin, minerałów i tłuszczy.
Chociaż wiele osób lubi jesień, dla naszych oczu nie jest to najlepsza pora roku. Spadek odporności organizmu, niskie temperatury oraz coraz krótsze dni i praca przy sztucznym oświetleniu, niekorzystnie wpływają na kondycje naszego wzroku.
Każdy z nas zapewne ma swoją ulubioną zupę, której smak i zapach przywołuje wspomnienia o rodzinnym domu. Niektórych smaków nie sposób odtworzyć, ale warto sprawić, aby zupy często gościły na naszych stołach. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pierwsze danie obiadu, jak i podwieczorek. Ponadto może je jeść każdy – i mały, i duży. Wyśmienicie smakują zwłaszcza teraz, kiedy piękna, złota jesień niesie ze sobą coraz chłodniejsze dni. Ciepła zupa nie tylko rozgrzewa, ale także dostarcza płynów i cennych składników odżywczych.
Naparom przyrządzanym z herbacianych liści przypisuje się szereg pozytywnych dla organizmu właściwości. Aby mieć pewność, że będą one wzmocnieniem także w sezonie jesiennych przeziębień, warto sprawdzić jakie gatunki wyróżniają się podnoszącym odporność działaniem i jakie dodatki zwiększą ich skuteczność.
Każda z pór roku ma inny wpływ na ogólny stan zdrowia oraz kondycję naszych oczu. Coraz krótsze jesienne dni, niskie temperatury, praca przy sztucznym oświetleniu i dieta uboższa o sezonowe warzywa i owoce, nie pozostaje bez konsekwencji dla jakości widzenia. Jak dbać o wzrok jesienią i zminimalizować wpływ niekorzystnych czynników?
Po upalnym lecie, chłodna i deszczowa jesień to rewolucja dla naszego organizmu – szczególnie, jeśli zasilamy grupę meteopatów, która może dotyczyć nawet 60 proc. Polaków. Lekarz jednak nie wyleczy z meteopatii, która nie jest chorobą, ale doradzi jak radzić sobie z jej objawami.
Pierwsze chłodne dni oraz wahania temperatur sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i infekcje. Paradoksalnie w okresie jesiennym dochodzi często do uśpienia naszej czujności – wydaje nam się, że osłabiona odporność jest zjawiskiem naturalnym i trudnym do uniknięcia. Jednak często powtarzające się długotrwałe infekcje, wymagające terapii antybiotykami powinny być sygnałem alarmowym. Objawy te mogą okazać się znacznie bardziej niebezpieczne niż przypuszczamy i świadczyć o występowaniu pierwotnych niedoborów odporności (PNO).
Jesień to dobry czas, by przyjrzeć się temu, co jemy i zadbać o zdrowie oraz sylwetkę. Odpo-wiednia, zrównoważona dieta pozwoli wzmocnić organizm i zachować zdrowie na czas jesieni i zimy.
Jesień kojarzy nam się z krajobrazami o ciepłych, złocistych barwach, pieszymi wędrówkami i grzybobraniem. Jest to także powrót do codziennych obowiązków – pracy i szkoły. Nie zapominajmy, że zmienna pogoda może przyczynić się do osłabienia naszej odporności. Oto kilka prostych porad jak przygotować organizm na zimę w te chłodniejsze dni.
Wraz z nadejściem jesieni dokuczają nam przeziębienia – to praktycznie coroczny scenariusz. W konsekwencji wszędzie tam, gdzie stykamy się z większą liczbą osób, czyhają na nas zagrożenia w postaci infekcji i wirusów. Obrona przed nimi zależy w dużej mierze od naszej odporności. Jak o nią zadbać, aby zminimalizować ryzyko zachorowania jesienią?
Niesprzyjająca aura za oknem sprawia, że nasz organizm spowalnia. Zarówna kondycja fizyczna, jak i psychiczna doświadczają jesieni – w rezultacie pojawia się charakterystyczna dla tej pory roku chandra. O sposobach na przetrwanie tego trudnego momentu opowiada Agnieszka Piskała, koordynatorka III edycji programu Natalia Honorata Witalna.
Okres jesienno zimowy to czas wzmożonych zachorowań. Czu dorosłe osoby powinny w jakiś szczególny sposób bać o swoją odporność? Komu w szczególny sposób zagrażają choroby?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy sięgamy po cieplejsze okrycia, które chronią nas przed chłodem. W tym czasie kobiece zdrowie intymne narażone jest na intymne infekcje. Kiedy za oknem panuje nieprzyjemna aura warto pomyśleć, że tym dokuczliwym przypadłościom można uniknąć dzięki profilaktyce.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit