Nie ma złudzeń. Przez rok nie zlikwidowaliśmy wieloletnich zaniedbań. W lutym europejski Trybunał Sprawiedliwości ukarał Polskę za notoryczne przekraczanie poziomu smogu. Nieco wcześniej okazało się, że to u nas norma, bo 33 nasze miasta trafiły na niechlubną listę europejskich rekordzistów - trucicieli. A zbliża się jesień, będzie coraz chłodniej, zatem mieszkańcy miasta znów skazani są na oddychanie zanieczyszczonym powietrzem. I nie mają gdzie uciec.
Przełom jesieni i zimy to zwykle początek sezonu zachorowań na przeziębienia i grypę. Wielu z nas ma problemy z odróżnieniem od siebie tych dolegliwości. Trzeba pamiętać, że w przeciwieństwie do przeziębienia, grypa nieleczona nie ustąpi samoistnie. Co zrobić, aby ograniczyć ryzyko zachorowania i jak postępować, kiedy już jesteśmy chorzy?
Coraz krótsze dni sprawiają, że już zaczynamy tęsknić za latem. Niestety wraz z nadejściem jesieni i rozpoczęciem sezonu grzewczego powróciły do nas rozmaite infekcje. W tym czasie sięgamy częściej do domowej apteczki. Warto w niej mieć kilka olejków eterycznych, które pozwolą poradzić sobie z jesiennymi przeziębieniami.
Choć ostatnio pogoda wyraźnie nas rozpieszczała, to trzeba liczyć się z tym, że jesienne chłody jednak nadejdą. Krótsze dni, brak słońca i niższa temperatura na dworze wpływają dość wyraźnie na nasze samopoczucie. W tej sytuacji warto sięgnąć po większą dawkę energii zawartą w potrawach. Nie chodzi bynajmniej o ich większą kaloryczność, a o rozgrzanie jesienią organizmu od wewnątrz.
Jesień to najlepszy moment na rozpoczęcie leczenia alergii, czyli odczulania, dla uczulonych na pyłki roślin. Wraz z wiosenno-letnim sezonem pylenia odchodzą objawy alergii: katar, kichanie, zaczerwienione i swędzące oczy, czy kaszel. Jeśli jednak nie zaczniemy leczenia – powrócą wraz z kolejną wiosną.
Budzisz się z bólem gardła, potem przychodzi katar, kaszel i kichanie – to jasne, że złapała Cię infekcja. Niestety, nie ma lekarstwa na przeziębienie, ale warto je poskromić, zanim dojdzie do powikłań np. zapalenia krtani czy płuc. Na szczęście istnieje kilka sposobów, dzięki którym szybciej rozprawisz się z wirusem i wrócisz do pełni sił.
Katar, kaszel, osłabienie organizmu, złe samopoczucie i gorączka to polskie synonimy jesieni… Jak skutecznie zadbać o odporność w okresie wzmożonej podatności na przeziębienie? Odpowiedź jest prosta. Postaw na miechunkę peruwiańską!
Sezon zachorowań na grypę wkrótce osiągnie swoje apogeum. Polacy co roku zażywają ogromne ilości leków, próbując wyleczyć się z tej choroby. Jednak niewielu z nas wciąż zapomina o najprostszej, a jednocześnie najbardziej sprawdzonej zasadzie - lepiej zapobiegać, niż leczyć.
Okulary przeciwsłoneczne większości z nas kojarzą się z latem. O tej porze roku ciężko się bez nich obyć, ponieważ wiąże się z częstą, długotrwałą ekspozycją na promieniowanie słoneczne – Słońce świeci tak mocno, że utrudnia widzenie. Warto jednak wiedzieć, że istnieje kilka powodów, dla których po wakacjach nie powinniśmy chować okularów przeciwsłonecznych głęboko w szafie, razem z japonkami i kostiumem kąpielowym.
Jesienią wzrasta nam apetyt. Częściej sięgamy po słodkie i tłuste przegryzki. Eksperci radzą co zrobić by w okresie jesienno-zimowym czuć się dobrze, czyli: nie marznąć i... nie przytyć.
Zaduch, upał, ostre słońce – mogłoby się wydawać, że dla osób mających problemy z krążeniem to właśnie wakacje są czasem, gdy powinny szczególnie uważać na swoje serce. Badania pokazują jednak, że to wcale nie latem występuje najwięcej zawałów. Dla „sercowców” dużo groźniejsza jest jesień. Dlaczego tak się dzieje i jak pogoda wpływa na nasze zdrowie?
Choć zdajemy sobie sprawę z przemijalności pór roku, to trudno w pełni przygotować się na moment, gdy warunki pogodowe diametralnie się zmienią. Lato mija w mgnieniu oka, by ustąpić miejsca jesieni i jej następstwom, także tym nie do końca przyjaznym naszemu zdrowiu. Grypa czy zapalenie płuc to tylko niektóre z dolegliwości, z którymi boryka się wielu z nas. Istnieją jednak sposoby, by w porę zapobiec chorobom i wzmocnić naszą odporność w okresie jesienno-zimowym.
Na początku jesieni łatwo padamy ofiarą przeziębień i grypy. Żeby się przed tym uchronić trzeba zadbać o wzmocnienie odporności. Podstawą jest dostarczenie sobie odpowiednich witamin, minerałów i tłuszczy.
Chociaż wiele osób lubi jesień, dla naszych oczu nie jest to najlepsza pora roku. Spadek odporności organizmu, niskie temperatury oraz coraz krótsze dni i praca przy sztucznym oświetleniu, niekorzystnie wpływają na kondycje naszego wzroku.
Każdy z nas zapewne ma swoją ulubioną zupę, której smak i zapach przywołuje wspomnienia o rodzinnym domu. Niektórych smaków nie sposób odtworzyć, ale warto sprawić, aby zupy często gościły na naszych stołach. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pierwsze danie obiadu, jak i podwieczorek. Ponadto może je jeść każdy – i mały, i duży. Wyśmienicie smakują zwłaszcza teraz, kiedy piękna, złota jesień niesie ze sobą coraz chłodniejsze dni. Ciepła zupa nie tylko rozgrzewa, ale także dostarcza płynów i cennych składników odżywczych.