Z badań, które przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego wraz z badaczami niemieckimi wynika, że kwercetyna, związek znajdujący się w dużej ilości w jabłkach i cebuli, może zapobiec rozwojowi nowotworu trzustki.
W sklepach i na straganach pojawiła się właśnie żurawina: małe, czerwone kuleczki, wyglądające niepozornie, ale będące prawdziwą skarbnicą dobroczynnych składników. Dlaczego warto ją jadać?
Utrzymanie dobrej kondycji pomimo dojrzałego wieku wydaje się takie trudne. Jak wskazują jednak badania naukowe, recepta na to może być ndzwyczaj prosta. Wystarczy pić więcej herbaty. Lista korzyści płynących z regularnego spożywania tego napoju jest dość długa. Herbata wzmacnia system odpornościowy, obniża stężenie cukru we krwi, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża stężenie cholesterolu, spala kalorie, tłuszcz i węglowodany, obniża poziom stresu oraz ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu czy krzepliwości krwi.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit