Choć medycyna robi wielkie postępy, a naukowcy wciąż opracowują nowe szczepionki i leki, nie sposób całkowicie wyeliminować ryzyko choroby. Jesień i zima to okres sprzyjający różnorodnym infekcjom przeczytaj, co możesz zrobić, aby zminimalizować prawdopodobieństwo zachorowania.
Natura sama zapewnia nam elementy wzmacniające odporność na infekcje. Trzeba tylko wiedzieć, co wybrać. Jednym z tradycyjnych środków z apteczki babci jest czosnek.
Jogurt to produkt znany od wieków. Już 4 tysiące lat temu pili go Egipcjanie. Jego walory zdrowotne i smakowe szybko docenili mieszkańcy krajów bliskiej Azji, Afryki i Bałkanów. Obecnie ponad 30 procent ludzi na całym świecie regularnie pije jogurty.
Jesienią, kiedy pada i wieje, a słonecznego światła z każdym dniem ubywa, szczególnego znaczenia nabiera to, co jemy. Przewód pokarmowy jest największym organem układu odpornościowego. Odpowiednio dobraną dietą nie tylko dostarczamy niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów, ale możemy sprawić, że jelita, niezwykle wrażliwe na działanie wnikających do organizmu chorobotwórczych substancji, staną się za sprawą zdrowej flory bakteryjnej pierwszą barierą, chroniącą organizm przed infekcjami.
Zespół naukowców z Ośrodka Terapii Fagowej, działającego przy Instytucie Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN im. Ludwika Hirszfelda we Wrocławiu, jako jedyny na świecie stosuje eksperymentalną metodę leczenia trudnych zakażeń bakteryjnych za pomocą bakteriofagów. Artykuł o polskich uczonych ukazał się w czerwcowym numerze prestiżowego biomedycznego pisma "Nature Medicine" - poinformowała PAN.