Choć medycyna robi wielkie postępy, a naukowcy wciąż opracowują nowe szczepionki i leki, nie sposób całkowicie wyeliminować ryzyko choroby. Jesień i zima to okres sprzyjający różnorodnym infekcjom przeczytaj, co możesz zrobić, aby zminimalizować prawdopodobieństwo zachorowania.
Zwracaj uwagę na to, co jesz, zadbaj o to, aby Twoja dieta była bogata w produkty zawierające białko. Wchodzące w jego skład aminokwasy są wykorzystywane przez organizm w walce z atakującymi go wirusami. Białko znajdziesz w: rybach, mięsie i roślinach strączkowych. Unikać należy nadmiaru węglowodanów, gdyż spowalniając one działanie układu odpornościowego. Kontrolować trzeba też ilość tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, ponieważ podnoszą one poziom cholesterolu, zmniejszając tym samym zdolność białych krwinek do pochłaniania bakterii.
Tłuszcze korzystnie wypływające na organizm zawarte są w roślinach, dostarczają one budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych.
Ważne dla zdrowia są też kwasy tłuszczowe omega- 3 zawarte w rybach morskich, np. łososiu, tuńczyku, sardynkach oraz w orzechach włoskich i nasionach dyni.
Chcąc wzmocnić odporność warto sięgnąć po preparaty skomponowane na bazie roślin takich jak zwiększająca liczbę limfocytów i poprawiająca zdolność pochłaniania bakterii echinacea, czy zwiększający odporność na grzyby i wolne rodniki żeń-szeń. Warto też pamiętać o bakteriobójczych właściwościach aloesu i grejpfruta.
Pamiętaj o dostarczaniu organizmowi witamin i mikroelementów, szczególną uwagę zwróć na miedź, znajdziesz ją min. w: krabach, ostrygach, pestkach dni i czekoladzie.
Ważny dla sprawnego działania układu opornościowego jest również znajdujący się w owocach morza i roślinach strączkowych cynk.
Nie mniej ważne od tego, co jemy, jest to, w jaki sposób spożywamy posiłki. Podczas jedzenia w pospiechu organizm wydziela mniej enzymów trawiennych w konsekwencji, czego pokarm nie ulegnie odpowiedniemu przetworzeniu. Niektóre składniki pokarmowe nie zostaną, więc przyswojone, może ich brakować również układowi immunologicznemu.
Równie ważne jak odpowiedni skomponowana dieta jest tryb życia oraz usposobienie.
Naukowcy często podkreślają, iż optymiści są nie tylko szczęśliwsi, ale i zdrowsi. Trenuj, więc pozytywne myślenie, gdyż ma ono duży wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Stwierdzono też, iż układ immunologiczny osób chętnie spotykających się z przyjaciółmi funkcjonuje o 20% sprawniej, niż zamkniętych w sobie.
Nie zapominaj o śmiechu, gdyż znacząco wspomaga on sprawność układu odpornościowego. Śmiejąc się dotleniamy organizm, a dotleniony mózg wydziela działające przeciwzapalnie endorfiny. Co więcej, śmiejąc się wyzwalamy pozytywne emocje, a to prowadzi do zwiększenia ilość komórek odpornościowych.
Zadbaj o odpowiednią ilość snu (od 6 do 8 godzin), wygospodaruj czas na relaks i odpoczynek, nie jedz przed sen i nie wykonuj męczących prac fizycznych.
Pracę układu odpornościowego wspomaga także ruch. Osoby aktywne fizycznie nie tylko rzadziej chorują, ale i szybciej wracają do zdrowia. Ćwiczenia należy dostosować do własnych możliwości, nie muszą być bardzo forsujące, ważne, aby wykonywać je regularnie najlepiej kilka razy w tygodniu. Jeśli nie jesteś w stanie gimnastykować się, chodź na spacery. Podczas wysiłku na świeżym powietrzu szybciej odmachamy, oczyszczając w ten sposób organizm z toksyn.
Higieniczny tryb życia sprzyja zdrowiu, wymaga jednak pewnych wyrzeczeń. Jeśli chcesz usprawnić funkcjonowanie układu odpornościowego postaraj się unikać stresujących sytuacji. Układ nerwowy połączony jest z systemem nerwowym, w sytuacjach stresowych uwalanie są tzw. hormony stresu, min. kortyzol, który podczas długotrwałego stresu może uszkodzić limfocyty i doprowadzić do przedwczesnego przeniknięcia ich do krwiobiegu.
Równie niekorzystny wpływ na działanie sytemu odpornościowego mają używki takie jak alkohol i nikotyna. Podczas palenia papierosów uwalniają się rodniki, neutralizowanie ich jest dodatkowym obciążeniem dla układu odpornościowego. Jeśli nie jesteś w stanie całkowicie zerwać z nałogiem ogranicz liczbę wypalanych papierosów i dostarczaj organizmowi przeciwutleniacze, np. witaminy C.
Staraj się zachować zdrowy rozsądek w spożywaniu alkoholu, jedna lampka winna dziennie raczej Ci nie zaszkodzi, jednak należy to kontrolować. Alkohol zmniejszając ilość witamin w organizmie upośledza jego odporność.
Zima i jesień to czas sprzyjający chorobom, aby przygotować się do tego okresu hartuj organizm. Możesz to robić brodząc w zimnej wodzie, lub biorąc na przemian ciepły i zimy prysznic.
Warto też pamiętać o szczepionce przeciwko grypie, najlepszym czasem na jej wykonie jest wrzesień i październik.