17-11-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jesienią, kiedy pada i wieje, a słonecznego światła z każdym dniem ubywa, szczególnego znaczenia nabiera to, co jemy. Przewód pokarmowy jest największym organem układu odpornościowego. Odpowiednio dobraną dietą nie tylko dostarczamy niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów, ale możemy sprawić, że jelita, niezwykle wrażliwe na działanie wnikających do organizmu chorobotwórczych substancji, staną się za sprawą zdrowej flory bakteryjnej pierwszą barierą, chroniącą organizm przed infekcjami.
Prebiotyki to odporne na trawienie substancje, które w selektywny sposób pobudzają wzrost i aktywność wybranych szczepów mikroflory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym człowieka. Jednocześnie, będąc pożywką dla pożytecznych grup bakterii, stanowią naturalną barierę ochronną organizmu.
Prebiotyki można znaleźć w warzywach (głównie w korzeniu cykorii, czosnku, cebuli, marchwi czy szparagach), w owocach (szczególnie w cytrusach i bananach), w produktach zbożowych (ryżu, pszenicy, jęczmieniu, owsie). O korzystnych właściwościach prebiotyków świadczy fakt, że stanowią one naturalny składnik mleka matki, a coraz częściej wiele produktów spożywczych jest nimi wzbogacanych.