Wielkanocny stół jak co roku ugina się od jajek, bab, czekoladowych króliczków, marcepanu i słodkich mazurków. Część z tych smakołyków może zaszkodzić naszym zębom, a część wręcz przeciwnie – może im pomóc. – W czasie świąt możemy zapomnieć o reżimie dietetycznym, ale jeśli zapomnimy o higienie zębów, skutki mogą być opłakane – mówi stomatolog, dr Mariusz Duda.
W Wigilię 24 grudnia zgodnie z tradycją zasiądziemy w rodzinnym gronie, aby skosztować 12 pieczołowicie przygotowanych potraw. Dla wielu osób, szczególnie dla tych na diecie, świąteczna kolacja to dylemat. Czy potrawy nie są zbyt kaloryczne? Co mogę zjeść, a czego nie? Czy nie przytyję jedząc dodatkową porcję pierogów?
Stres to bolączka współczesności, która dotyka w szczególności aktywnych ludzi. Ciągłe dążenie do osiągania jak najlepszych wyników często prowadzi do przeliczenia się z własnymi możliwościami. Stresogenny jest okres świąteczny. Plany, jakie z nim wiążemy, przygotowania, wzmożona praca w domu, niebotyczne zakupy - wszystko to sprawia, że bywamy przemęczeni i rozdrażnieni. Chęć realizacji wszystkich świątecznych projektów i spotkań rodzinnych może być problematyczna, a przez to stresująca. Jeśli stres towarzyszy nam permanentnie lub często, pojawiają się zaburzenia snu, bóle głowy, kłopoty z koncentracją, a w konsekwencji stany lękowe oraz nerwice.
W czasie zbliżających się świąt na naszych stołach pojawi się mnóstwo pysznych, tradycyjnych potraw: ciast, pasztetów, pieczonych mięs i jajek w różnej postaci, nic więc dziwnego, że niemal każdy z nas zje w ciągu tych dni o wiele za dużo. O zachowaniu umiaru powinni pamiętać przede wszystkim ci, którzy na co dzień borykają się z różnymi schorzeniami.
Niezbędnym kulinarnym atrybutem Wigilii w polskich domach i jednym z dwunastu dań jest z całą pewnością czerwony barszcz. Danie nie tylko tradycyjne, ale i zdrowe.
Wielu ludzi w średnim i starszym wieku może mieć w czasie Świąt Bożego Narodzenia kłopoty ze zdrowiem, obfite posiłki nierzadko nadmiernie obciążają nasz organizm. Koreańscy naukowcy opracowali z Instytutu Bionauki i Biotechnologii (Institute of Bioscience and Biotechnology) opracowali specjalną wtyczkę do telefonu, która w nieskomplikowany sposób umożliwi sprawdzenie stanu wątroby.