Strona głównaZdrowiePięć żywieniowych grzechów głównych Polaków strona 3 / 5

Pięć żywieniowych grzechów głównych Polaków

strona 3 / 5


Grzech 3.
Za dużo soli

© reinhard sester - Fotolia.com
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowa powinniśmy spożywać nie więcej niż 5 g soli dziennie, czyli tyle, ile mieści się jej na płaskiej łyżeczce. Statystyczny Polak zjada jej jednak ponad dwa razy więcej. Dostarczamy ją sobie nie tylko w czystej postaci dosalając serwowane posiłki, ale też typu instant, fast foody, a także wędliny, pieczywo, sery czy kiszonki.

Nadmiar soli w diecie może przyczyniać się między innymi do nadciśnienia, zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu, raka żołądka i osteoporozy. Najlepiej byłby więc jej spożycie ograniczyć. Jak? Na przykład zamiast dosalać różne potrawy, wzbogacać ich smak ziołami. Ale uwaga – lepiej nie sięgać po gotowe mieszanki, bo w ich składzie często jest już sól.
Strony : 1 2 3 4 5

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • eGospodarka.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy