Strona głównaZdrowieJak świąteczny posiłek uczynić lżejszym strona 2 / 2

Jak świąteczny posiłek uczynić lżejszym

strona 2 / 2


Pyszne i zdrowe pieczone ziemniaki

© Springfield Gallery - Fotolia.comPieczenie ziemniaków w tłuszczu nie dodaje im żadnych wartości odżywczych, ale ziemniaki same w sobie są doskonałym źródłem witaminy C. Ponieważ ciepło powoduje rozkład witaminy C, gotowania ziemniaków na parze przed ich pieczeniem pozwoli zachować najwięcej witaminy C jak to możliwe.

- świetny dodatek

Jako surówka czy sałatka urozmaici posiłek i jest szczególnie polecana ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Zawiera błonnik oraz dobre dla serca witaminę C i .

Zawsze wybieraj

Do sałatek i smażenia potraw - jest bogata w związki mineralne, przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz i E. D

Jedz powoli

© Monkey Business - Fotolia.comNie spiesz się z pałaszowaniem posiłku. Dokładnie przeżuwaj każdy kęs, to nie tylko pozwoli na głębsze cieszenie się smakiem, ale i szybsze sytości.

Jedz świadomie

Nie nakładaj bezwiednie jedzenia na talerz. Wybierz ulubione potrawy i kontroluj obfitość posiłku. Skupienie się na ilości zjedzonego dania pozwoli lepiej o nim pamiętać i nie „opychać" się nadmiernie.
Strony : 1 2
 

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć