25-12-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pyszne i zdrowe pieczone ziemniakiPieczenie ziemniaków w tłuszczu nie dodaje im żadnych wartości odżywczych, ale ziemniaki same w sobie są doskonałym źródłem witaminy C. Ponieważ ciepło powoduje rozkład witaminy C, gotowania ziemniaków na parze przed ich pieczeniem pozwoli zachować najwięcej witaminy C jak to możliwe.
- świetny dodatek
Jako surówka czy sałatka urozmaici posiłek i jest szczególnie polecana ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Zawiera błonnik oraz dobre dla serca witaminę C i .
Zawsze wybieraj
Do sałatek i smażenia potraw - jest bogata w związki mineralne, przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz i E. D
Jedz powoliNie spiesz się z pałaszowaniem posiłku. Dokładnie przeżuwaj każdy kęs, to nie tylko pozwoli na głębsze cieszenie się smakiem, ale i szybsze sytości.
Jedz świadomieNie nakładaj bezwiednie jedzenia na talerz. Wybierz ulubione potrawy i kontroluj obfitość posiłku. Skupienie się na ilości zjedzonego dania pozwoli lepiej o nim pamiętać i nie „opychać" się nadmiernie.