26-11-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
ABC witamin i minerałów Wprawdzie witaminy i minerały nie stanowią źródła energii, ale są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto wiedzieć jakie funkcje w naszym organizmie pełnią poszczególne witaminy, składniki mineralne oraz substancje prozdrowotne.
- Witamina C - witamina C jest obecna w dużych ilościach w świeżych produktach roślinnych. Szczególnie bogate w nią są owoce dzikiej róży, czarnej porzeczki, rokitnika oraz truskawki, a także warzywa takie jak kalarepa, brukselka, papryka czy natka pietruszki.
- Witaminy z grupy B - Najbogatszym źródłem witamin z grupy B są mięso i jego przetwory, mleko i jego przetwory, nasiona roślin strączkowych oraz jaja i produkty zbożowe z pełnego przemiału ziarna.
- - jest obecna szczególnie w tranie, jajach, produktach mleczarskich, śledziach, sardynkach oraz w wątróbce. Pamiętajmy, że dla naszego organizmu niebezpieczny jest również nadmiar witaminy A. Może objawiać się owrzodzeniem skóry, ociężałością czy utratą apetytu.
- Witamina D - występuje w produktach roślinnych w śladowych ilościach, a w produktach zwierzęcych jedynie w olejach rybich.
- Witamina K1 - znajduje się głównie w zielonych warzywach takich jak: brukselka, szpinak, sałata, jarmuż, nać pietruszki czy w zielonej herbacie.
- Witamina K2 - znajdziemy w produktach mlecznych, fermentowanych produktach sojowych, a także w mięsie i jajach.
- Witamina H - występuje w grzybach, orzechach, wątróbce, mące sojowej, wyciągu z drożdży, mleku i warzywach.
- Witamina E - najbogatszym jej źródłem są tłuszcze roślinne oraz produkty zbożowe.
- Wapń - bogatymi źródłami tego pierwiastka są produkty mleczne, sardynki oraz nasiona strączkowe.
- Fosfor - znajdziemy go w serach podpuszczkowych, produktach z pełnego przemiału mąki, nasionach strączkowych i serach twarogowych oraz jajach.
- - źródłem są produkty zbożowe, zwłaszcza otręby, migdały, mleko, czekolada oraz zielone warzywa.
- Potas - szczególnie bogate w ten pierwiastek są owoce (porzeczki, banany), warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, soja, ryby i przetwory rybne, kasze i grzyby.
- Sód - dostarczamy go w naszej diecie wraz z solą kuchenną, wędlinami, rybami świeżymi i wędzonymi, serami podpuszczkowymi i pieczywem.
- Cynk - znajdziemy go w produktach zbożowych z pełnego przemiału, mięsie, wątróbce, warzywach strączkowych, pestkach dyni i jajach.
- - występuje w mięsie, rybach, żółtkach jaj, zielonych warzywach, produktach pełnoziarnistych i w kakao.
Należy zatem monitorować , czy mamy niedobory poszczególnych witamin lub minerałów i starać się je uzupełniać.
Jak wprowadzić wszystkie zalecenia do diety? Chcąc zadbać o zbilansowaną dietę należy sukcesyjnie wprowadzać poszczególne zalecenia do swoich nawyków żywieniowych. Regularne i zbilansowane posiłki, przygotowane wg zaleceń dietetyków oraz odpowiednia podaż składników odżywczych to pierwsze kroki do zmiany nawyków żywieniowych, a co za tym idzie do zdrowej diecie. Pamiętajmy, że zbilansowana dieta powinna być dostosowana specjalnie do naszych potrzeb. Oznacza to, że nie musimy starać się na siłę wypełnić naszej diety składnikami z powyższej listy, ale wybrać te, których nam brakuje, bądź te które lubimy.