Strona głównaZdrowieCzerwiec na talerzu: 5 produktów polecanych przez dietetyka strona 2 / 5

Czerwiec na talerzu: 5 produktów polecanych przez dietetyka

strona 2 / 5


Szparagi: źródło kwasu foliowego
© photocrew - Fotolia.com
W czerwcu wśród warzyw zdecydowanie królują . Są one cennym urozmaiceniem diety z uwagi na zawartość witamin A i C, potasu, błonnika oraz kwasu foliowego, który pomaga w naprawie uszkodzonych komórek, pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia. Szparagi zawierają również duże ilości białka – glutationu, pomocnego w profilaktyce chorób nowotworowych i Alzheimera. W zielonych łodyżkach znajduje się inulina należąca do grupy węglowodanów, niezbędna do wzrostu dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Strony : 1 2 3 4 5

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Pola Nadziei
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy