Strona głównaZdrowieTruskawki (i inne owoce jagodowe) osłabiają ryzyko demencji

Truskawki (i inne owoce jagodowe) osłabiają ryzyko demencji

Codzienne jedzenie owoców jagodowych, w tym truskawek, może pomóc zmniejszyć ryzyko demencji.
Truskawki (i inne owoce jagodowe) osłabiają ryzyko demencji [fot. Karyna Panchenko from Pixabay]
- Zarówno , jak i jagody zawierają przeciwutleniacze zwane antocyjanami, które mają związek z szeregiem korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa metabolizmu i funkcji poznawczych - mówi Ribert Krikorian, psychiatra z University of Cincinnati. - U osób regularnie sięgających po truskawki i jagody tempo osłabiania się funkcji poznawczych wraz z wiekiem jest wolniejsze, przynajmniej u niektórych - dodaje.

Poza antocyjanami, truskawki zawierają dodatkowe mikroelementy zwane elagitaninami i kwasem elagowym, które przydają korzyści prozdrowotnych.

U wielu ludzi w wieku średnim rozwija się insulinooporność, a także , który, jak wykazano, jest czynnikiem chorób przewlekłych. - Teraz oceniano, czy jedzenie truskawek może poprawić wydajność poznawczą i zdrowie metaboliczne w tej grupie, a jeśli tak, to czy może istnieć związek między poprawą funkcji poznawczych i zmniejszeniem zaburzeń metabolicznych - wskazuje prof. Krikorian.

W testach wzięło udział kilkudziesięciu pacjentów z nadwagą w wieku 50 - 65 lat, skarżących się na łagodne osłabienie funkcji poznawczych. W tej grupie występuje zwiększone ryzyko rozwoju i innych powszechnych schorzeń w późniejszym wieku.

Przez 12 tygodni uczestnicy mieli powstrzymywać się od jedzenia jakichkolwiek owoców jagodowych, z wyjątkiem codziennego suplementu z truskawkami w proszku, który mieli rozcieńczać z wodą i wypijać śniadania. Jedna połowa badanych otrzymywała proszek zawierające równowartość jednej filiżanki całych truskawek, a druga - placebo.

Uczestnicy zostali poddani testom mierzące określone zdolności poznawcze, takie jak długoterminowa. Monitorowano także ich nastrój, intensywność objawów depresyjnych i wskaźniki metaboliczne.

U osób przyjmujących proszek truskawkowy zaobserwowano zmniejszenie zaburzeń pamięci i ogólną poprawę zdolności wykonawczych.

U uczestników otrzymujących truskawkami odnotowano też znaczną osłabienie objawów depresyjnych, co można uznać za skutek „zwiększonych zdolności wykonawczych, które zapewniają lepszą kontrolę emocjonalną i radzenie sobie, a być może także skuteczniejsze rozwiązywanie problemów".

Jakkolwiek potrzebne są dalsze testy, według prof. Krikoriana „leczenie" truskawkami może poprawić funkcje poznawcze poprzez zmniejszenie stanu zapalnego w mózgu.

- Zdolności wykonawcze zaczynają słabnąć w wieku średnim, a nadmiar tłuszczu w jamie brzusznej, podobnie jak w przypadku insulinooporności i otyłości, nasila stany zapalne, także te w mózgu - wyjaśnia prof. Kirkorian. - Można zatem uznać, że nasi uczestnicy w średnim wieku, z nadwagą i stanem przedcukrzycowym, cechowali się wyższym poziomem stanu zapalnego, który przyczynił się do co najmniej łagodnego upośledzenia zdolności wykonawczych. W efekcie zaobserwowane korzystne efekty mogą być związane z obniżeniem stanu zapalnego w grupie, której podawano truskawki - dodaje.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć