Strona głównaZdrowieZimowa dieta: co jeść w trakcie mrozów

Zimowa dieta: co jeść w trakcie mrozów

Znaczny spadek temperatury poniżej 0ºC sprawia, że nasz organizm domaga się większej dawki energii. W takie dni rozgrzeje nas herbata z imbirem i ciepła zupa, a kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z warzywami dostarczy niezbędnych składników odżywczych.
Zimowa dieta: co jeść w trakcie mrozów Dlaczego zimą rośnie apetyt?

Podczas zimy spalamy ok. 20% więcej kalorii niż wiosną czy latem. Jeśli przebywamy na mrozie kurczą się nasze naczynia krwionośne i zwiększa się ciśnienie krwi. Organizm wykorzystuje zdobyte wcześniej zapasy, aby wyrównać bilans cieplny. Z tego powodu możemy odczuwać wzmożony apetyt, częściej zdarza nam się również podjadać między posiłkami. Błędne jest jednak przekonanie, że jedząc więcej i tłusto uchronimy się przed mrozem. Zimą jesteśmy mniej aktywni fizycznie, dlatego każdy nadmiar kalorii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Jak temu zapobiec?

Ważna jest jakość, a nie ilość spożywanych produktów

Gdy temperatura spada poniżej zera powinniśmy przestrzegać kilku zasad żywieniowych i zadbać o właściwą ilość składników odżywczych w codziennej diecie.

- Przede wszystkim pamiętajmy o pięciu posiłkach spożywanych w odstępach ok. 3 godzin, aby nie dopuścić do spadku poziomu glukozy we krwi – mówi Marietta Wyciechowska, dietetyczka z Centrum Naturhouse. Zimą należy regularnie dostarczać organizmowi witamin, minerałów, błonnika oraz wody, aby wzmocnić jego odporność. - Każdy dzień zacznijmy od pożywanego śniadania, które doda nam energii i pobudzi metabolizm do działania. Bardzo zdrowa jest owsianka z owocami i orzechami lub kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z twarogiem czy chudą wędliną – dodaje dietetyczka.

Drugie śniadanie może być w formie lekkiej przekąski – jogurtu z owocami albo kanapki z dużą ilością warzyw. Z kolei na obiad i na kolację warto przygotować sobie ciepły posiłek, np. zupę na bazie warzyw oraz chudego mięsa. Jeśli dodamy do wywaru przyprawy, takie jak: ostra papryka, pieprz, bazylia czy imbir, potrawa będzie nie tylko odżywcza, ale również . Podobnie jak gorąca herbata z dodatkiem cynamonu, goździków, owoców dzikiej róży czy domowych soków. Podczas zimy nie zapominajmy o warzywach oraz owocach, zwłaszcza , które zawierają mnóstwo witaminy C i wzmacniają układ odpornościowy. Do przygotowania pełnowartościowych posiłków możemy użyć mrożonych warzyw, ponieważ zachowują one wartości odżywcze, porównywalne ze świeżymi. Korzystajmy także ze sprawdzonych od lat sposobów na walkę z przeziębieniem – czosnek, cebula i chrzan to przecież naturalne antybiotyki. Z kolei przed chandrą uchronią nas produkty bogate w witaminy z grupy B – kasze, nabiał, ryby, rośliny strączkowe, orzechy oraz kiełki.

Na zimowe wyprawy


Uzupełnieniem pełnowartościowej diety powinna być również duża aktywność fizyczna. to doskonały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów i przygotowanie sylwetki do nadejścia wiosny. Jednak długotrwały pobyt na stoku czy w górach może spowodować wychłodzenie organizmu i ubytek energii. W takich sytuacjach warto mieć przy sobie przekąskę w postaci suszonych owoców, orzechów lub kanapki z razowego pieczywa. Zdecydowanie unikajmy spożywania alkoholu, który powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych i zapewnia złudne uczucie ciepła. Przestrzegając najważniejszych zasad żywieniowych i dbając o zdrowy styl spędzania wolnego czasu, możemy w prosty sposób sprawić, że przejmujące mrozy nie będą nam już straszne.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 12:26:18, 13-02-2012 ~gość: 79.189.185.xxx

    Zdrowe odżywianie w okresie zimowym jest bardzo ważne. W momencie kiedy organizm jest narażony najbardziej na zmiany pogody. Musimy szczególnie dbać o to co jemy, jest kilka potraw i warzyw które szczególnie dbają o zdrowie.
    Tutaj stronka na której można się dowiedzieć wiecej informacji na ten temat:
    http://vivalavita.pl/
    ... zobacz więcej
  • 12:40:29, 15-02-2012 tomeh

    ostatnio jem sporo owoców, co prawda cytrusy i banany ale w zimie nie złapała mnie choroba jeszcze !
  • 12:19:00, 18-02-2012 Opcja

    Dobre są też mrożonki na tą porę roku, tylko nie za dużo, bo mogą zawierać szkodliwe tłuszcze trans.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Aktywni 50+
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy