25-09-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nasza dieta powinna być dopasowana nie tylko do potrzeb organizmu oraz preferencji smakowych, komponując codzienne menu warto uwzględnić warunki atmosferyczne. Nadejście jesieni w wraz z nią chłodnych, deszczowych dni to czas kiedy letnie, orzeźwiając przekąski powinny ustąpić miejsca rozgrzewającym potrawom.
Najlepszym początkiem chłodnego dnia jest śniadanie, które dostarczy nam energię na kilka następnych godzin. W jego skład powinny wejść produkty pełnoziarniste, miód lub dżem, nabiał. Do tradycyjnego musli dobrze jest dodać garść orzechów. Przed wyjściem z domu koniecznie należy wypić coś ciepłego.
Ponieważ jesień to pora przeziębień warto wzmocnić odporność zwiększając spożycie produktów bogatych w witaminę C, w długie jesienne wieczory dobrze jest sięgnąć po herbaty owocowe, lub wzbogacić smak tradycyjnych herbat samodzielnie przygotowanymi sokami.
Do przygotowania soków, które osłodzą jesienną pluchę doskonale nadają się maliny, owoce bzu oraz aronii. Te ostatnie są nie tylko znakomitym źródłem witaminy C, znajdziemy w nich też zelżało, fosfor i potas. Sok z aronii nie tylko pomaga ustrzec się przed przeziębieniem, korzystnie wpływ też na wysokość ciśnienia krwi.