Strona głównaZdrowieZdrowa i pożywna: warto jeść kaszę

Zdrowa i pożywna: warto jeść kaszę

Apetyczna, sycąca, szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim zdrowa – kasza. Ze względu na swoje właściwości odżywcze i zdrowotne powinna znaleźć się w codziennej diecie kobiet, mężczyzn, dzieci, dorosłych… po prostu każdego!
Warto uwzględnić kaszę w codziennej diecie!

© Elenathewise - Fotolia.comKasze to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Wraz z pozostałymi produktami zbożowymi stanowią podstawę piramidy żywieniowej, zgodnie z którą codziennie powinniśmy zjadać sześć porcji produktów zbożowych. Po kaszę warto sięgać m.in. dlatego, że zawiera cenne wartości odżywcze i dostarcza wielu wartościowych składników mineralnych oraz witamin. Wzbogacając posiłki w różnego rodzaju kasze, można w prosty i smaczny sposób zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie.

Cenne wartości odżywcze

Właściwości zdrowotne kaszy wynikają z tego, że jest to produkt z . Oznacza to, że ziarno przeznaczone do jej produkcji nie jest oczyszczane ze swojej zewnętrznej warstwy. Najcenniejsze części pod względem wartości odżywczych, czyli łuska i zarodek, pozostają nienaruszone. Dzięki temu, kasze są dobrym źródłem m.in. magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B oraz cennego błonnika pokarmowego. Im grubsza kasza – tym więcej błonnika. Najwięcej znajdziemy go w kaszy gryczanej i pęczaku.

Dzięki wysokiej zawartości cennych składników, regularne spożywanie kasz może chronić przed nadwagą i otyłością, zaparciami, hemoroidami, kamicą pęcherzyka żółciowego, i udarami, a także cukrzycą typu II.

Kasza dla… odchudzających się

Kasza powinna być nieodłącznym elementem – zwłaszcza gryczana, jęczmienna i jaglana. Kasze te są bogate w błonnik, składniki mineralne i witaminy, dzięki czemu stanowią doskonałe „doładowanie” odżywcze na naszym talerzu. Pamiętać należy, że podczas odchudzania zmniejszeniu ulega jedynie spożycie kalorii. Nasz organizm w dalszym ciągu ma jednak takie samo zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy. Dlatego też należy wybierać takie produkty, które są bogate w cenne związki. W kaszach znajdziemy ich naprawdę dużo!

– Obiad osoby odchudzającej się, wbrew powszechnemu mniemaniu, nie składa się więc z mięsa i warzyw, ale z warzyw, kasz i z mięsa – zamiennie z rybami lub nasionami roślin strączkowych – mówi mgr Katarzyna Foszner, dietetyk, ekspert kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”. – Dodatkowo kasze, zwłaszcza te gruboziarniste, mają niski indeks glikemiczny i zawierają dużo błonnika. Sprawia to, że po ich zjedzeniu zawarte w ich składzie węglowodany rozkładają się powoli. Dzięki temu przez długi czas nie czujemy głodu i rzadziej mamy ochotę na słodkie przekąski i tłuste jedzenie – dodaje.

Niestety, jak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję badawczą Inquiry na zlecenie Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, wciąż nie doceniamy walorów kaszy, regularnie, czyli kilka razy w tygodniu, kaszę je tylko 9% Polaków.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Umierać po ludzku
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy