21-03-2011
zmieñ rozmiar tekstu
A+ A-
Owies nie zajmuje czo³owego miejsca w rankingu popularno¶ci zbó¿. Daleko mu do pszenicy czy ¿yta. Co jednak krzepi±ce, w zwi±zku z trwaj±c± od d³u¿szego czasu mod± na musli, równie¿ p³atki owsiane wracaj± do ³ask.
Nie ka¿dy wie, ¿e owies, kojarzony raczej z po¿ywieniem dla koni ni¿ dla ludzi, jest nieocenionym ¼ród³em energii. Ze wzglêdu na wysok± warto¶æ od¿ywcz± i energetyczn±, p³atki owsiane z mlekiem czy musli z jogurtem, potrafi± postawiæ na nogi ka¿dego. Ziarno owsa zawiera wêglowodany, w¶ród których najwiêcej jest skrobi. Wyró¿nia siê ponadto wysok± zawarto¶ci± wapnia, magnezu, sodu, miedzi i lecytyny. Polisacharydy nieskrobiowe tworz± tzw. b³onnik, niezbêdny w codziennej diecie cz³owieka.
Ziarno owsa nie zawiera natomiast glutenu, dlatego nie nadaje do wypieku chleba (chocia¿ m±ka owsiana jest dodawana do ciasta chlebowego). W przemy¶le spo¿ywczym owies jest przerabiany na p³atki, kaszê i otrêby.
Choæ wp³yw owsa na zdrowie jest bez w±tpienia korzystny, to w Polsce – w porównaniu z innymi krajami Europy – produkty na bazie tego zbo¿a wci±¿ czekaj± na odkrycie. Na szczê¶cie owies poprawia swoje notowania za spraw± ¿ywno¶ci ekologicznej oraz wyra¼nego zainteresowania ¶wiadomych konsumentów produktami przyjaznymi dla zdrowia. Widaæ wyra¼nie, ¿e Polacy coraz chêtniej siêgaj± po certyfikowane artyku³y, co do których maj± zaufanie i gwarancjê najwy¿szej jako¶ci.
- Bran¿a ¿ywno¶ci ekologicznej pokazuje konsumentom czêsto zapomniane, ale warto¶ciowe produkty, po które warto siêgaæ nieco czê¶ciej – mówi Tomasz Czubachowski z firmy specjalizuj±cej siê w dystrybucji produktów rolnictwa ekologicznego.
¯yjemy w ci±g³ym biegu i to - niestety - nie zawsze mo¿na zmieniæ. Nieustanne zmêczenie, poczucie niewyspania czy brak kondycji znacz±co wp³ywaj± na jako¶æ ¿ycia, dlatego warto od¿ywiaæ siê m±drze i racjonalnie. Sta³e pory lekkich, jak najmniej przetworzonych posi³ków, po³±czone z aktywno¶ci± fizyczn± sprawi±, ¿e niestraszne nam ju¿ bêd± ani pracownicze sprinty, ani maratony ró¿norakich obowi±zków.